På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Mediebranschen nästa

De gör reklamkampanjer och film på skoltid samtidigt som de förbereder sig för att plugga vidare. Alicia och Sofie tycker att de får det bästa av två världar.

Alicia Remes och Sofie Astner Jansson har just avslutat dagens sista lektion när vi möts under de blommande körsbärsträden utanför Kärrtorps Gymnasium. Tjejerna läser första året på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot medier, information och kommunikation.

– Det är ett vanligt samhällsprogram men vi läser mediekunskap också. Vi har även en kurs i medieproduktion. Just nu gör vi en reklamkampanj som ska hjälpa till att göra världen bättre. Då ingår både foto, film, ljud och publicering, berättar Alicia.

Sofie fyller i:

– Förra kursen handlade om reklam och nu läser vi om medielagar och medias historia. År två och tre kommer vi att bland annat att läsa journalistik.

Båda tjejerna tycker om att skriva, och har alltid varit intresserade av media. Av programmets alla kurser är det just mediekunskapen de gillar bäst.

– Jag gillade särskilt reklamkursen. Men nu kan jag inte kolla på reklam utan att tänka och analysera. Man ser liksom igenom reklamen. Även kursen i medieproduktion är kul eftersom jag gillar att fota, säger Alicia.

"Jag gillade särskilt reklamkursen. Men nu kan jag inte kolla på reklam utan att tänka och analysera. Man ser liksom igenom reklamen"

Att välja till gymnasiet var svårt, tycker både Alicia och Sofie. De funderade mycket och besökte flera skolor när det var öppet hus.

– Jag visste inte vad jag ville göra med mitt liv och vad jag vill jobba med sen. Det är inte så lätt att veta när man är femton. Men nu är jag nöjd med mitt val, säger Sofie.

För Alicia var det viktigt att välja något som både kändes kul och som var högskoleförberedande.

– Först tänkte jag gå estetprogrammet med fotoinriktning, men eftersom jag vill läsa vidare så kändes det här som en bra kompromiss. Det är både roligt och teoretiskt, berättar hon.

På frågan om vad som är den största skillnaden mot att gå i nian är tjejerna eniga. De har ett mycket större eget ansvar nu.

– Nu är allt mer upp till var och en. Förut påminde ju läraren om prov och läxor, men nu får man hålla koll själv. En annan skillnad är att allt finns i vårt skoldatasystem. Man förväntas kolla där varje dag för att veta om man ha läxor och så, avslutar Alicia.

/Amelie Furborg