Med fotboll på schemat

Träning sju gånger i veckan och matcher på helgerna. Amanda Kohlbacher siktar på att bli proffs och kombinerar gymnasiestudierna med fotbollen.

När Amanda Kohlbacher var sju år och kompisarna började spela fotboll stod hon bredvid och tittade på. Men med lite övertalning gick hon med på att testa, och fastnade direkt. I tonåren bestämde hon sig för att satsa fullt ut på fotbollen och idag lever hon sin sport. Hon är mittback för damjuniorerna i AIK, tränar sju dagar i veckan och går första året på en Nationell Idrottsutbildning, NIU, med fotbollsinriktning.

– Det bästa med fotbollen är lagkänslan. Man gör allt som ett lag, som en helhet. Och så är det ju kul att vinna – jag är tävlingsmänniska, säger Amanda och ler.

När Amanda skulle välja till gymnasiet var fotbollen en viktig parameter. Inför valet besökte hon gymnasiemässan i Älvsjö och gick på öppet hus hos flera gymnasier med fotbollsinriktning.

– Jag gillar lite mindre skolor där lärare och elever har en nära kontakt. Här på Atleticagymnasiet bemöttes man på ett personligt sätt och när jag pratade med tränarna om upplägget kändes det helt rätt. Jag tycker att det är viktigt att få en bra utbildning, och här kombineras det med fotbollen på ett bra sätt, säger Amanda.

Amanda läser Samhällsprogrammet med inriktning medier, kommunikation och information. Hon går i en vanlig klass, men många av eleverna har fotboll som inriktning. Tre morgnar i veckan är det fotbollsträning på schemat.

– När vi tränar har de andra i klassen också idrottspass. Efter träningen är det lunch och sen vanliga lektioner på eftermiddagen. Skolan kombinerar det väldigt bra så att vi inte ska missa något, berättar Amanda.

"Efter träningen är det lunch och sen vanliga lektioner på eftermiddagen. Skolan kombinerar det väldigt bra så att vi inte ska missa något"

Nu i höst åker Amanda och de andra NIU-eleverna i hennes klass på en utbildningsresa till Malaga med träningstillfällen, matchspel och studiebesök.

– Förhoppningsvis får jag träna med Malaga FC och deras damlag. Känslorna är inför resan är många; kul, spännande och väldigt nervöst, ler Amanda.

Efter studenten vill Amanda satsa vidare och fortsätta utvecklas som fotbollsspelare.

– Det skulle vara häftigt att spela utomlands, kanske i USA. Att spela på högsta nivån i ett bra lag i USA, det är lite av en dröm, avslutar Amanda.

/Amelie Furborg