Matsnobbar

Tv-kockarna har blivit vår tids rockstjärnor. Men för att nå gastronomisk framgång krävs hårt arbete, stor passion och hyfsade smaklökar. Clara Cardell lär sig laga mat på Ölands Gymnasium och siktar på en plats bland de stora.

Allt började med ett par gråa kroppkakor. Världens godaste kroppkakor med lingon och grädde som Claras farmor gjorde till henne när hon var liten. Sedan dess har hon varit säker på att hon vill lära sig laga mat, riktigt bra mat. Gourmet. Idag går Clara hotell- och restaurangprogrammet på Ölands Gymnasium och framtidsplanerna har hon redan klara.

– Drömmen är att bli en känd kock. Och så vill jag starta en cateringfirma som sköter allt inför ett bröllop; matlagning, dukning och inredning. Hon vill också någon gång vara med på Nobelfesten.

– Jag älskar att se allt arrangemang på tv med maten, dukningen och blommorna. En gång ska jag servera där eller stå i köket, det har jag bestämt.

Praktik på gourmetkrog.

Vägen till Nobelfesten börjar i skolköket i Borgholm. Där får Clara och hennes klasskompisar lära sig allt från att stå i kallskänken och varmköket, till att sköta mis en place – förberedelserna – och fixa desserterna. Och eftersom skolans kök ligger vägg i vägg med Halltorps gästgiveri får eleverna ofta hjälpa till i det riktiga restaurangköket.

– Det är när det är på riktigt som man verkligen lär sig. Om gästerna klagar till exempel, då måste man kompensera dem. Antingen genom att byta ut maten eller bjuda på en dessert eller chokladtryffel. Eleverna gör också praktik i gästgiveriets servis och reception. I kontakten med gästerna är det bara en sak som gäller enligt Clara:

– Gästen har alltid rätt! Det gäller att få gästerna att komma tillbaka. Vi har lärt oss att en person som får dålig service och är missnöjd berättar det för 20 personer, den som är nöjd säger det bara till fem personer.

»Måste ha glöd«

Kylskåp som piper, stekos i ansiktet och hetta från ugnarna. Restaurangköket kan vara ett rätt jobbigt ställe att vara på berättar Clara. Dessutom kommer de flesta gäster samtidigt och man måste jobba under tidspress.

– Det är riktigt tufft ibland och då tappar jag all lust. Vissa dagar är jag helt slut när jag kommer hem, särskilt om jag haft ansvar för ett eget område, till exempel att förbereda förrätterna. Men hårt arbete är överhuvudtaget inget som skrämmer Clara. Så länge gästerna blir nöjda och hon får skapa nya smaksensationer.

– Det handlar om att man måste ha glöd och vara intresserad av det man gör. Då fixar man allt, säger Clara.

Läs mer om Ölands hotell- och restaurangutbildning på www.olandsgymnasium.se