På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

MÅNGA TECKNINGAR BLIR DET....

Det är bråda dagar för Alexandra Aronsson från Grythyttan. Hon går sista terminen på Estetiska programmet med inriktning animation i Eksjö och är när detta skrivs inne i slutspurten med sin animerade examensfilm. I slutet av maj har den premiär på Metropolbiografen i Eksjö. Alexandra valde den här utbildningen därför att det inte fanns någon utbildning som passade henne i hennes hemtrakter och samtidigt ville hon göra något annorlunda. Alexandra är intresserad av tecknade serier. Animation och tecknade serier har mycket gemensamt och hennes SYO-konsulent tipsade henne om utbildningen i Eksjö.

Vad är det roligaste med att gå på animationsutbildningen?- Jag har lärt mig mycket som jag inte visste innan och så har jag utvecklats mycket som tecknare och animatör men naturligtvis också inom andra områden eftersom det är en studieförberedande utbildning. 

Vad är det jobbigaste då?- Det är väldigt tidskrävande att jobba med animation. För att få en animation att se bra ut krävs mycket jobb och många teckningar men det är det värt när man ser resultatet.

Under de här tre åren har Alexandra fått träffa flera yrkesverksamma animatörer som gästlärare men också i samband med Eksjö Animation Festival som äger rum vart annat år och som är en internationell festival som skolans elever är engagerade i. Det är också väldigt stimulerande.

Hur känns det det nu så här i slutspurten?- Det känns bra men fortfarande stressigt. Jag har animerat i stort sett allting men har lite arbete med bakgrunder och färgläggning kvar. Skoltiden räcker inte till utan jag måste använda mycket egen tid också för att bli klar. Men det gör jag gärna. Jag vill ju slutföra mitt projekt och göra det bra!

Efter gymnasiet planerar Alexandra att plugga vidare på högskolan, antingen japanska eller film- och TV-produktion. En bra grund har hon i alla fall fått på Estetiska programmet Animation i Eksjö.

Lasse Samuelsson Programansvarig