Mänskliga rättigheter och hållbar utveckling

På många ställen på vår jord lever folk utan de rättigheter vi kommit överens om. I debatten i Sverige kan detta gälla Kina inför OS, situationen i Darfur eller konflikternas Somalia. Men det kan också gälla barnfattigdomen i Sverige.

1948 antog FN deklaratinen om Mänskliga rättigheter. 1989 kom man i FN överens om Barnkonventionen. I stort sett alla har varit överens om dessa deklarationer.

Vi måste lära oss respektera dem i vårt dagliga liv. För att kunna göra detta måste vi ha mer kunskaper, kunna sätta dem i sina rätta sammanhand och använda dem i praktiken

Varje år har vi stora översvämningar i Mellaneuropa. Vid samma tidpunkter brinner det kring Medelhavet. Torka i Afrika och Australien men mängder av vatten i Asien. Polerna smälter. Glaciärer försvinner. Vi håller på att föröda jordens tillgångar med vår nuvarande livsföring.

Vi måste studera vilka tillgångar vi har och hur det går att utnyttja dem så att vi inte förstör livet för kommande generationer. Tiden är knapp. Rätt kunskap är avgörande. Även här erbjuder oss FN den kunskap vi behöver.

Därför Mänskliga rättigheter och hållbar utveckling!!