London, baby!

Att bo i London är en dröm för många och den behöver inte vara så långt borta. Plugga ett år utomlands, lära känna nya människor, prova på något nytt. Till svenska skolan i utlandet kan du söka redan ditt första år, och du behöver inte gå om när du kommer hem.Bussen slingrar sig upp längs Richmond Hill förbi lokala pubar och små prydliga, engelska trädgårdar, bara en tunnelbanefärd från Londons pulserande kärna. ”Swedish school society” står det på en skylt och strax bakom skymtar Richmond International University. Det är bara ett år sedan Svenska skolan inackorderade sig i universitetets pampiga byggnader och klassiska campus, tillsammans med hundratals elever från olika delar av världen.I ett klassrum sitter Isabelle Arctaedius, Camilla Törnvik och Lovisa Lindholm som går i trean på naturvetenskapsprogrammet. Det är biologilektion. På tavlan syns en overheadbild med rubriken ”Primärurin”.De är bara tre i klassen i dag. Två är sjuka, och klassen är inte större än så. På gymnasiet går totalt runt hundra elever. Treorna och ettorna har minst klasser eftersom de flesta vill göra sitt utlandsår i tvåan.Camilla ville testa något nytt och komma ifrån Sverige ett tag. En kompis till henne gick här förra året och sa att det var en bra skola. Att slippa gå om när hon kommer tillbaka till Sverige spelade också in. Lovisa säger själv att hon varit besatt av London och bara ville hit. För henne gällde det att våga ta steget, och att våga att flytta hemifrån.-  Man vet ju vad man har men inte vad man får, säger hon.Isabelle har flyttat mycket med sin familj och gått på svenska skolan i Nairobi, i Bryssel och nu går hon här.- Du lär dig mycket av att plugga utomlands. Det är väldigt speciellt och en jättebra chans att lära känna dig själv och vad du har för förväntningar på dig själv, säger Isabelle.Att bo i värdfamilj är något nytt för många. Mycket av den brittiska kulturen är lik den svenska, men många smågrejer är också annorlunda. Frukosten är olika och standarden kanske inte är vad många är vana vid, berättar tjejerna. Samtidigt tycker de inte att man kan förvänta sig att det ska vara precis som hemma. Det gäller att vara öppen för och beredd på att ta till sig en ny kultur, och tycka att det är spännande att möta nya människor.-  Man får anpassa sig och känna in familjens regler, säger Camilla.-  Det kan vara jobbigt att vara ifrån alla där hemma. Man sätts på prov, men är mer anpassningsbar än man tror. Jag trodde jag skulle vara en ”outsider” i ett år, men man lär sig att umgås med folk, säger Lovisa.De kommer också väldigt nära varandra i klassen, berättar de. Första dagen på skolan och utbildningen tycker de var hemsk. Ingen kände någon och ingen visste inte vad som skulle bli. Men redan andra dagen kändes det lugnt. Och ungefär två månader senare kände de att de faktiskt bodde här och kunde koppla av i situationen.

-  De som tar sig hit är sociala och öppna personer. Och alla har samma mål och vill lära känna varandra, säger Isabelle.

-  Man blir också mindre blyg av att göra en sådan här resa, säger Lovisa.I uppehållsrummet en trappa ner står en tv på i ett hörn framför ett par mjuka skinnsoffor. Måns Härstedt, Julian Håkansson, Fredrik Andréen Blomdell och Joel Ljunggren sitter och snackar och tar det lugnt i väntan på nästa lektion. De kommer från samma skola i Sverige och är här genom ett samarbete skolorna emellan. Även om de bara är här en termin tycker de att de har fått en ganska bra bild av hur det är att plugga utomlands. Julian skulle absolut kunna tänka sig att åka hit för att plugga mer i framtiden.- Det är häftigt att leva i en storstad. Här bor 13 miljoner människor. Det är lite skillnad mot byn utanför Lund jag kommer ifrån, säger han.-  Det mer avslappnat här än jag trodde. Lärarna skämtar och det är inte alls så strikt, säger Fredrik.De flesta som åker hit gör det för att uppleva London, och få chansen att bli riktigt bra på engelska.

Samtidigt krävs det att man anstränger sig lite för att få chansen att prata så mycket engelska som möjligt, är killarna överens om. Måns tränar med ett lokalt handbollslag en gång i veckan, vilket är ett bra sätt att lära känna nya människor, tycker han. De andra tillbringar en del av fritiden på gymmet nere i stan.-  Men det är nästan fyra gånger dyrare än i Sverige, säger Joel.Första lektionen efter lunch är idrott. I dag spelas det cricket. Eleverna samlas på en bänk utanför planen. Några passar på att äta en snabb lunch i solskenet medan det pratas och skrattas för fullt.-  Det är väldigt bra sammanhållning bland alla här. Vi är som en familj, säger Ossian Prane.Ännu är det några månader kvar av terminen men skolavslutningen närmar sig och treornas planer för studentavslutningen börjar ta form. Det blir ett traditionellt firande med utspring, tal och lunch på skolan.Därefter fortsätter firandet på en båt som eleverna har hyrt, som ska köra dem längs Themsen. Också för många i de andra klasserna kommer årets avslutning att bli väldigt speciell. När skolan slutar är det dags att säga hej då och åka hem.-  Det känns sorgligt. Det har varit ett så annorlunda liv här. Jag kan verkligen rekommendera andra att åka, säger Josefine Götestam från Stockholm som gått tvåan i London.De andra håller med, här finns alltid något nytt att upptäcka eller något kul att hitta på med konserter, nya filmer och caféer.-  Det är ju London. Det är en helt annan värld, säger Camilla.

Eleverna om svenska skolan i London: (som ett småplock vid sidan av)