På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Livet på en bräda

Hoppsugna, peppade och med siktet inställt på att bli världsbäst. Så skulle man kunna beskriva den exklusiva skara som tagit sig in på Rikssnowboardgymnasiet i Malung. GymnasieGuiden tog ett snack med två blivande stjärnor.

Snowboard är mer än att hoppa 15 meter upp i luften, snurra och tricksa. Det handlar lika mycket om attityd, musiksmak och att ha rätt stuk på kläderna. Livsstil i all ära, men på Rikssnowboardgymnasiet i Malung är det bara en sak som står i fokus: att bli världsbäst. Eleverna som går på skolan kombinerar snowboardträningen med att läsa på ett vanligt gymnasieprogram. Det är hård konkurrens om utbildningsplatserna, varje år tas det in fem personer. De fem bästa i Sverige, enligt Pontus Stålklo, snowboardinstruktör och före detta världsmästare i boarder cross:

– De som går här är riktigt duktiga, de utgör den svenska eliten. Tittar man historiskt har alla personer utom en som vunnit världscupen gått på Rikssnowboardgymnasiet.

JONATHAN NILSSON

Vann sm-guld i halfpipe 2004

När åkte du bräda för första gången?

– Jag var tio år och bodde i Kalifornien. Vi skulle åka skidor i Lake Tahoe men mina pjäxor passade inte, de var för små. Då testade jag att åka snowboard istället, men det var så grymt svårt att jag tröttnade redan efter en halv dag och hyrde ett par skidor.

Vad lär ni er på skolan?

– Snowboard handlar mycket om att hitta sin egen åkstil. Men det är viktigt att man inte bara kör sin grej utan fortsätter att utvecklas, därför lär vi oss olika tekniker och tricks i början av säsongen. Vi gör vanliga hopp och hopp med olika grabbar och switchar, och så åker vi på banor med hopp och rails precis som man gör i skateboard.

Hur ser en vanlig dag ut i backen?

– Vi är i backen vid niotiden och åker fram till lunch. På eftermiddagen fortsätter vi att åka om vi känner oss peppade, annars är det ingen idé att köra. Det är viktigt att vara i rätt sinnesstämning när man åker.

Vad tycker du om att läsa vanliga kärnämnen?

– Då längtar jag ut till backen! Men det är viktigt att ta tag i de andra ämnena också. Det är bra att ha en utbildning att luta sig tillbaka på om det inte skulle ordna sig med karriären.

Vad gör du om du inte lyckas med snowboardkarriären?

– Jag tänker inte så, jag satsar på att ha roligt. Skulle det inte gå får jag väl bli snowboardlärare istället.

Snowboard och mode hör ihop, eller…?

– Ja verkligen! Det handlar mycket om hur du ser ut och vilka kläder du har. Det ska vara baggy. Jag är själv sponsrad av olika företag och representerar deras stil.

Blir det mycket musik i backen?

– Ja, jag brukar lyssna på Wu-Tang Clan och annan east coast hiphop. Men också på techno och annan skön peppande musik.

MALIN ÅNGMAN

Räknas till en av de bästa snowboardtjejerna i Sverige

När började du åka bräda?

– Jag testade att åka i Leksand när jag gick i sexan. När jag gick i åttan hoppade jag för första gången, men det var först i nian som jag började satsa på riktigt. Det är ganska sent, de flesta börjar när de är riktigt små.

Vad siktar du på i karriären?

– Jag vill bli känd, tävla utomlands och få bra sponsorer. Jag skulle kunna tänka mig att flytta utomlands där det finns lite bättre backar, kanske till Kanada.

Du gör hopp 15 meter upp i luften. Är du aldrig rädd för att skada dig?

– Det är klart att jag är rädd ibland, men det är också det som ger en kick. Jag har gjort illa mej ganska mycket i handlederna och fötterna, men det läker ju och går över. Det är bara att fortsätta köra på!

Du tävlar en del, har du vunnit något hittills?

– Jag vann Dreamsfinalen förra året när jag tävlade i slopestyle och big air. Det är roligast att hoppa och flyga långt! Jag har inte tävlat i pipe ännu, det är några smågrejer jag måste lära mig först.

Ni är bara tre tjejer på snowboardgymnasiet, hur känns det?

– Jag trivs jättebra. Det är ju lite skillnad mellan killar och tjejer, och det märks ibland. Men det gör ingenting. Jag tycker bara att det vore kul om fler tjejer började satsa mer på snowboard.

Beskriv livet på skolan!

– Vi äter, sover och andas snowboard. Och tittar ofta på snowboardfilmer. Det är kul att kolla in riktigt duktiga åkare, då blir man inspirerad och tänker: det där vill jag också lära mig!

Jonathan säger att det är viktigt att vara snygg i backen, håller du med?

– Ja, det känns som om det blir viktigare och viktigare inom sporten. Märkeskläder och statusprylar spelar stor roll, de flesta åkare har flera par byxor och jackor.

Bra brädmusik?

– Jag lyssnar aldrig på musik i backen, det är roligare att kunna prata med folk. Jag testade det faktiskt en gång i vintras, men jag tror att jag ska ge det en chans till eftersom alla säger att det ska vara så schyst.

Text: Elsa Westerstad