På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Lina Englund

Lina Englund, 28 år

Aktuell: Som skådespelerska i ”Den Arabiska Natten” på Stockholms Stadsteater

Vad gick du för program på gymnasiet?

Jag gick estetisk praktisk linje, teaterlinjen, på Södra Latin i Stockholm.

Hur kommer det sig att valet föll på just den?

Jag hade redan filmat lite innan och hunnit bli nyfiken på det här med skådespeleri. När jag gick i åttan var jag med i tv-serien ”Storstad” och jag ville prova om jag även tyckte om att stå på scen.

Hur funkade det att kombinera högstadiet med en roll i ”Storstad”?

Det var svårt. TV anställde en lärare som hjälpte mig med inpluggningen och jag fick verkligen ligga i. Det mesta av fritiden gick åt till att hinna ikapp. Samtidigt fick jag en bra rutin på att jobba själv, och motivera mig till det.

Hur minns du tiden på gymnasiet?

Det var en bra tid. Vi hängde mycket på skolan även på fritiden, repeterade olika pjäser och sådär. Utbildningen var bara tvåårig och så här i efterhand önskar jag att jag hade gått tre år. Jag fick lite för lite av vissa ämnen. Idag kan jag känna att jag skulle vilja plugga historia, litteraturhistoria eller kanske matte.

Bästa och sämsta ämnet i skolan?

Jag var nog en typisk medelperson. Men jag

var bra i svenska, i litteratur och på att skriva. Sämsta ämnet måste ha varit kemi.

Vad gjorde du efter gymnasiet?

Jag jobbade med lite allt möjligt. Jag sprang med glas på Gondolen och stod i t-banan och sålde mackor. Sedan filmade jag lite också. Gjorde ”Vinterviken” bland annat. Det var bra att prova på olika saker. Jag visste inte helt klart vad jag ville bli och behövde pengar. Nu för tiden måste man göra många val ganska tidigt i livet. Det är väl på gott och ont det där. Jag vet personer som bytt bana både en och fem gånger i livet. Själv var jag övertygad om att jag ville ha ett yrke som verkligen gav mig något från nio till fem. Jag vill inte bara tjäna pengar och sedan ägna ledig tid åt sådant jag gillar.

Hur har din bana till skådespelaryrket sett ut?

Under tiden efter gymnasiet bestämde jag mig för att söka till Scenskolan. Men det är väldigt hård konkurrens om platserna och ibland kunde jag bara känna att ”shit” tänk om jag inte kommer in. Men jag hade tur.

Hur är det att jobba som skådespelare?

Det låter klyschigt men det är verkligen vad man gör det till. Nu när jag hållit på ett tag kan jag känna igen yrket på vissa punkter. Själva processen, alla etapper från repetition till premiär. Jag vet att det tar tid innan man kommer in i pjäsen och det kommer en period precis före premiären då jag tycker allt känns fel. Sedan när jag landar och känner att jag kommit någon vart då kan jag känna att ”ja, just det, det är så här det är att vara skådis”.

Vad krävs?

Det gäller att verkligen lyssna, både inåt och utåt. Det är en balansgång mellan att kunna ta kritik och våga lita på sin egen intuition, den är verkligen skitviktig. Sedan måste du ha bra simultankapacitet. Kunna hålla mycket i huvudet samtidigt, vissa saker i kroppen till och med. Skådespelare jobbar ganska likt dansare, det är en hel del fysisk träning. I övrigt är det upp till var och en. Vissa vill samla sig och känna ett stort lugn inför en föreställning. Andra vill mer ”hänga loose”.

Har du något råd till de som vill jobba som

skådespelare?

Ge inte upp för tidigt. Du måste våga jobba med dig själv och vara den du är, rakt upp och ner, även när du gör en roll. Du måste göra dig av med bilder av hur till exempel en polis eller rockstjärna är och

istället tänka dig själv som snut eller på en rockscen. Det är viktigt att inte tappa sig själv bara för att man gör en roll.