Legorobotprojektet på JB Gävle

Under höstterminens fyra sista dagar genomförde våra elever på Teknikprogrammet, åk 1, ett projekt med legorobotar. De skulle designa en egen legorobot som skulle kunna följa en svart linje i en bana.

Längs med banan fanns det röda och gröna rutor som roboten skulle kunna hitta. I närheten av dessa rutor fanns det ett mål som roboten skulle kunna hitta för att sedan skjuta ner.

Det fanns tre olika tävlingsmoment i projektet, snabbast runt banan, bästa på att följa linjen och snyggast design. Dessutom utsågs den robot som klarade alla delar på bästa sätt.

Alla grupper fick ihop en robot som kunde ta sig runt bana, de flesta lyckades hitta de färgade rutorna och en lyckades även träffa målen. De flesta elever hade aldrig jobbat med legorobotar förut och aldrig programmerat någonting tidigare, men trots det lyckades de lösa uppgiften på bara fyra dagar. De jobbade intensivt med att få till programmeringen och att bygga snygga, häftiga, och ”farliga” robotar.

Imponerande arbete!