Lärlingskonceptet på Yrkesgymnasiet hjälpte Carl att få in en fot på drömjobbet

Under sina tre år på Vård- och omsorgsprogrammet har Carl Gahnström hunnit med att testa många olika praktikplatser, något som har gjort att han har full koll på framtiden. Efter studenten ska han jobba på intensivvårdsavdelningen och därefter plugga vidare till sjuksköterska. Här berättar Carl om hur det är att gå på Vård- och omsorgsprogrammet och om varför Yrkesgymnasiet är ungefär som match.com – fast för yrken. 

Gymnasievalet var enkelt för Carl Gahnström. Under ett öppet hus på Yrkesgymnasiet Västerås kände han att han hade hamnat helt rätt på Vård- och omsorgsprogrammet. Yrken inom vård- och omsorg har dessutom alltid lockat 18-åringen, framförallt inom akutvård. 

– Jag kommer ihåg när jag var liten och såg på filmer eller program på TV där det uppstod akuta sjukvårdssituationer, att jag kände något extra just för det. Det ska gå snabbt och man har tidspress på sig just för att det handlar om en annan människas liv, säger Carl.

Praktik förbereder inför framtiden 

På Yrkesgymnasiet har Carl fått testa på många olika arbetsplatser, både inom hemtjänst, vårdcentral, ambulans, IVA (intensiven) och operationsavdelningen. Det har gett honom en större förståelse för både arbetsuppgifterna och för vad han själv vill arbeta med i framtiden. 

– Det är det som är så himla bra med att vara lärling, just att man får tid och möjlighet att på ett säkert sätt utsätta sig för sådana situationer och vara med om så många olika händelser, och under tiden alltid ha sin handledare eller yrkeslärare att finna stöd hos. Det gör att man förr eller senare blir säkrare i sitt yrke och vågar utmana sig själv ännu mer.

På vilket sätt har Yrkesgymnasiet hjälpt dig att komma underfund med vad du vill bli i framtiden?

– Yrkesgymnasiet har gjort otroligt mycket. Eftersom jag fått varit på de APL-platser jag verkligen velat vara på så har jag fått in fötterna överallt, så att man dels lättare får jobb men även att man känt att det är det här man vill. Ungefär som man klickar med en partner, fast att det är ett yrke då. Jag skulle säga att Yrkesgymnasiet på det sättet är som match.com, fast för yrken, skämtar Carl. 

Vad vill du jobba med efter studenten? 

– Jag har fått vikariat på intensivvårdsavdelningen där jag jobbar extra. Men jag ska plugga vidare till sjuksköterska nu direkt efter studenten. Efter det är målet narkossjuksköterska (anestesisjuksköterska). Det långsiktiga målet är egentligen narkosläkare. 

 

Vill du veta mer om Yrkesgymnasiet Västerås? Läs mer på skolans hemsida! Där finns även kontaktuppgifter och mer info om hur du söker.