KRÖNIKA: Vilket val är bäst?

Livet består av många val, svåra val. Och det kanske första stora valet du gör är gymnasievalet. Du ska välja mellan allt från barn- och fritidsprogrammet till samhällsprogrammet, kanske mellan olika skolor, och ovanpå det ta ställning till meritpoäng och tillträdesregler till högskolan. Hjälp!!

Vilket är det bästa programmet och hur får jag mest meritpoäng? frågar eleven studie- och yrkesvägledaren.

- Jo, det är faktiskt det naturvetenskapliga

programmet. Sen läser du en massa extra

matte och språk så får du meritpoäng.

- Jaha, tack och hej leverpastej,

säger eleven och går.

Lätt som en plätt, eller hur?

Tänk om det vore så lätt att veta vad som är bäst! Bara att fråga någon som svarar. Då vore världen bra enkel och inga val skulle vara svåra. Men tack och lov är vi alla unika och speciella människor med olika intressen, förutsättningar och talanger. Det som är lätt för vissa kan vara jobbigt för andra och tvärtom. Det finns många olika vägar att gå efter gymnasiet. Världen är stor och det finns plats för alla!

Vi som studievägledare svarar aldrig som här ovan, därför att vi vet att det inte finns något ”bästa gymnasieprogram”. Vi vet att det

handlar om vad som är bäst för just Dig. Det är Du som ska få en så bra tid som möjligt på gymnasiet, trivas och må bra. Gör du det så har du stora chanser att lyckas med dina studier oavsett program och eventuella meritpoäng.

Vårt enda råd till Dig inför ditt gymnasieval är: tänk inte bara klokt, välj även med hjärtat!