Konferens om Introduktionsprogrammen

GymnasieGuiden.se deltog den 6 september 2018 i Göteborg i Skolverkets Konferens om utveckling av IM, gymnasieskolans Introduktionsprogram.
Det var en mycket givande utbildningsdag med lärorika föreläsningar och spännande gruppdiskussioner, där studie- och yrkesvägledare, rektorer, lärare, annan skolpersonal och representanter från Statens Skolverk deltog.

Bland annat handlade diskussionerna om utveckling av GLA, gymnasial lärlingsanställning och om nyheterna från Skolverket.

Nyheter från Skolverket

• Statens Skolverk (som i folkmun kallas för "Skolverket") har i grunden förändrat uppbyggnad av sin hemsida
  • Preparandutbildning och Programinriktat individuellt val som är två av dagens fem Introduktionsprogram, ersätts av Programinriktat val i juli 2019. Källa: Skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan

• Elever på IM, introduktionsprogrammen, ska ha en minsta garanterad undervisningstid på 23 timmar i veckan och de IM-elever, som kommer att läsa utbildningar som liknar Lärlingsupplägget på nationella yrkesprogram, ska i den närmaste framtiden förväntas kunna få flera av de förmåner som elever på de nationella yrkesprogram har, bland annat "lärlingspeng" (1000 kr extra per månad - från CSN).

Länktips:  Framtid.se/reportage/ta-steget-ut-i-arbetslivet-redan-pa-gymnasiet och Skolverket.se.