Kompisproffs

Alla har rätt till en vän. Det tycker i alla fall organisationen Friends som arbetar för att förhindra mobbning och skapa en tryggare skolmiljö. Anneli Carnelid går tredje året på Vallentuna gymnasium och är en av 16.000 kompisstödjare som Friends har engagerat ute i skolorna.

Annelis engagemang mot mobbning började redan när hon gick i åttan. Några personer från Friends besökte skolan och gjorde ett väldigt starkt intryck på henne. Det hela slutade med att hon valdes till klassens kompisstödjare. Anneli berättar:

– Friends lyfter fram mobbningen i ljuset och tar upp viktiga saker. Det handlar om hur vi människor behandlar varandra, det är ju något som berör oss alla.

När Anneli sedan började i gymnasiet var det återigen hon som valdes till klassens kompisstödjare. Men hon märkte snart att mobbningen var annorlunda än den på högstadiet. I gymnasiet är mobbningen inte lika uppenbar och lätt att upptäcka.

– Vi kompisstödjare började fundera på vad som kunde dölja sig under ytan och hur vi skulle närma oss dolda och mer svårlösta problem. Till exempel kanske någon går för sig själv och är tystlåten medan någon annan är allmänt störig och stöter bort andra. Då är det bra att ta reda på vad sådant beror på.

Anneli och de andra kompisstödjarna jobbar med att skapa en mer välkomnande atmosfär för alla elever. De tittar till exempel på hur personer samarbetar vid grupparbeten och hur man ska göra för att alla ska känna att de har en viktig funktion. Dessutom har de kommit på att den elev som skolkar mycket inte ska behöva mötas av en utskällning när han eller hon visar sig på skolan. Det är bättre att vara vänlig och prata om orsakerna.

Anneli tycker att hon tack vare sin roll som kompisstödjare fått med sig saker som är viktiga i livet.

– Jag kanske inte dömer ut någon som bara är otrevlig eller tänker att den personen vill ju vara ensam. Jag vet att det kan ligga andra orsaker bakom att någon beter sig som den gör.

Anneli menar att det är viktigt att du, för att bli en bra kompisstödjare, ser att du själv har en del i det som händer på skolan. Det får inte handla om ”vi och dom”, om ”perfekta” kompisstödjare som säger till de andra hur de ska bete sig. Då når man inte fram med sitt budskap. Hon tycker också att man istället för att leta efter typsituationer ska försöka se verkligheten på sin skola.

– Ställ dig frågan: Vad fungerar och vad fungerar inte? och börja jobba utifrån det!

Friends arbetar för att motverka mobbning mellan elever. Vill du veta mer?

www.friends.se