På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kojo Akolor, stand upkomiker och programledare

Kodjo Akolor är stand up-komiker och känd som programledare från Morgonpasset i P3. Tidigare har han hörts i olika radiostationer och har synts i tv-program som Parlamentet och Talang.Hur blev du komiker?– Jag har alltid tjatat om att jag vill hålla på med humor, eftersom jag själv tycker att jag är sjukt rolig. Och ödmjuk. Tillslut var det min flickvän som sa åt mig att sluta snacka och göra något åt saken. Då hade jag ganska nyligen börjat plugga internationell ekonomi på Södertörns högskola. I samma veva jag läste boken Alkemisten av Paulo Coelho. Sensmoralen i boken är att om du ska få något gjort så är det upp till dig själv. Det gjorde mig ännu mer motiverad.Vad gjorde du då?– Jag anmälde mig till en femdagars kurs i stand up i Svalöv. Varje dag skrev vi ett skämt på tre minuter som vi framförde på kvällen. Antingen skrattade alla och tyckte att det var briljant eller också fick man göra om helt enkelt. Efter det kände jag att jag i alla fall kunde stå på en scen utan att göra bort mig. Jag fick gig på en klubb i Stockholm, där satt det en massa komiker i publiken. Resten är historia.Är det ett bra tips för den som vill hålla på med stand up, att gå en sådan utbildning?– Om man är nyfiken och vill testa - absolut. Det handlar om att lära sig tänka med humorhjärnan. Själv hade jag tänkt att jag skulle hålla på med stand up i sex månader och sedan fortsätta plugga. När jag fick jobbet som side kick åt Peppe Eng på ”Talang” i tv4, tänkte jag att jag bara skulle göra det. Sedan fick jag jobbet på Morgonpasset …Har du alltid varit rolig?– Jag har väl alltid varit lite av en pajas i alla situationer. När jag gjorde lumpen var det till exempel en officer som sa efteråt att jag kanske borde tänka lite på tajmingen. Att skämt inte passar sig lika bra i alla situationer. Äh strunt i det, tänkte jag, då gör jag det på heltid i stället.Hur var du i skolan?– Jag var killen som såg till att det var bar stämning och pluggade till de prov som jag tyckte var roliga. Jag tänkte ganska kortsiktigt, att det ordnar sig sedan. Det gick ju bra tillslut men jag vill verkligen säga till alla därute att plugga ordentligt i skolan i stället. Då slipper man ta igen det efteråt sedan.Var pluggade du i gymnasiet?

– Jag läste naturvetenskapliga programmet i Vallentuna. Jag hade inga problem att välja, pappa tyckte att jag skulle gå det och då var det inget snack, jag hade inte direkt några rebelltendenser. Det var bra ändå, det ger ju den bredaste grunden att stå på oavsett om man vill bli ingenjör eller ekonom.Vad har du för tips till den som ska söka till gymnasiet?

– Gör inte som jag som bara valde efter vad min pappa tyckte var bra. Om jag hade valt själv hade jag nog gått något med mer estetisk inriktning. Våga välj det du vill och tänkt inte för mycket på vad som kommer sedan.Vad drömde du om att bli när du var liten?– Jag ville bli läkare och hjälpa människor. Sedan valde jag ekonomi i stället. Det verkar schysst att vara kostymnisse. De ser alltid ut att vara på väg någonstans, som att de har ett mål. Det verkar vara en skön känsla.Hur ska man göra för att lyckas inom din bransch?– Det gäller att ha tålamod och fokusera på rätt saker som att våga njuta av resan och ha roligt. Oroa dig inte för nästa jobb eller vad som ska hända sedan.Hur ska man vara som person för att trivas med ditt jobb?– Det gäller att tro på sig själv och sitt material. Du måste vara envis.