Klassens clowner

I cirkushallen i Botkyrka är det full aktivitet. Linn Holm och Einar Kling-Odencrants som går sista året på estetiska programmet med nycirkusinriktning tränar dansakrobatik och handstående tillsammans med sina klasskamrater. Målet är bli cirkusartister och resa världen över med egna föreställningar.Nycirkusinriktningen på St Botvids Gymnasium är en av få i Sverige. Skolan har ett samarbete med Cirkus Cirkör, som ansvarar för alla cirkusämnen på utbildningen, och all träning sker i Cirkus Cirkörs cirkushall i Botkyrka, som är norra Europas modernaste. Nycirkusinriktningen är en särkskild variant inom det estetiska programmet. Utbildningen har riksintag, och i Linns och Einars klass finns elever från hela Sverige. Einar kommer från Hällefors norr om Örebro, och bor i en lägenhet nära cirkushallen.– Vi tränar nästa varje dag, även när vi inte har schemalagd träning. Det är nog bara i vår klass jag har hört folk säga att »ånej, är det lov nu«. Alla vill verkligen träna hela tiden. Vi blir nästan som en familj här, vi umgås och tränar så tätt inpå varandra. Det är gemensamma pass med dans, teater och akrobatik och sen tränar man sin huvuddisciplin tre timmar och sin andradisciplin två timmar i veckan, säger Linn.Eleverna väljer sin inriktning efter ett och ett halvt år på utbildningen. Första året lär de sig grunderna i cirkusdisciplinerna och tränar bland annat jonglering, clown, handstående, trampolin och luftakrobatik. Linn har valt ring och dansakrobatik som sina discipliner. Einar har valt handstående och teeterboard.– Teeterboard är som är en gungbräda. Vi är två stycken som kör det ihop. När man hoppar på ena sidan så flyger den andra upp och så gör man volter och olika grejer, säger Einar.För honom var gymnasievalet enkelt.

– Jag började med gymnastik när jag var ganska liten, och höll även på med dans, teater och musik. Sen ville jag kombinera allt, så då var det självklart att söka hit, säger Einar.

Linn berättar att hon hade bra betyg i nian och därför kände sig pressad att välja natur. Men även det estetiska programmet ger allmän behörighet till högskolor och universitet, och dessutom har Linn och Einar valt att läsa till en del kurser, som naturkunskap B och matte C. Båda två kommer att plugga vidare efter studenten. Linn på cirkusskola i Danmark och Einar på cirkushögskolan i Stockholm.

– Jag går ut med bra betyg och är jätteglad att jag valde detta. Att kunna skapa och få vara kreativ som här, det är fantastiskt. Och kickarna man får när man lär sig nya saker eller provar något nytt, det får man ingen annanstans, säger Linn.

"Det är nog bara i vår klass jag har hört folk säga att »ånej, är det lov nu«"

När Linn och Einar så småningom har slutfört sina högskoleutbildningar vill de resa världen över och bilda kompanier, skapa föreställningar och uppträda. Redan under gymnasieutbildningen får de göra event och uppträda med egna föreställningar.– Det har varit jättenyttigt. Jag har även varit utomlands och gjort event och spelat teater. Bland annat i Tyskland och Frankrike, säger Einar.Ute i cirkushallen tränar klasskamraterna vidare. Några tränar luftakrobatik, svindlande högt uppe i luften. Blir man inte rädd ibland?– Det är klart att man kan känna en viss rädsla, man vet ju att det sker olyckor. Och det är tuff träning. Ibland vill man nästan inte gå till skolan för att man har ont i hela kroppen. Men det är alltid värt det. Man får sån otrolig energi av det här, avslutar Linn. Text: Amelie Furborg