Je suis svenska

Sill och potatis till lunch eller Cordon Bleu med kaloribomber till efterrätt. Kindpussande på rasterna eller hederliga svenska kramar. GymnasieGuiden tog ett snack med Sofia Mellerby som går i tvåan på Svenska Skolan i Paris för att kolla in hur svensk den svenska skolan egentligen är.

Sofia Mellerby har alltid älskat Frankrike och ville bo där ett år, men ändå inte missa något från gymnasiet. Så hon packade sin väska, drog till Paris och började tvåan som gästelev på Svenska Skolan. Här fungerar allt som i en vanlig svensk skola: det pratas svenska på lektionerna, serveras korv och spagetti till lunch, och all undervisning följer den svenska läroplanen. Men hur svenskt och vanligt kan det egentligen bli när man befinner sig i ett land där folk säger «salut» istället för «tjena» och det hela tiden pussas på kinden?

– Allting känns jättesvenskt! Vi pratar svenska med varandra och med lärarna och så firar vi stenhårt alla svenska traditioner. Skolans kock är svensk så vi äter mest vanlig husmanskost. Klart lite franskt är det ju eftersom vi alltid får efterrätt.

Hon erkänner att hon fått en del franska vanor:

– Det blir rätt mycket «oh la la» när jag pratar och ibland när vi svenskar träffas hälsar vi med kindpussar.

För att svenskarna ska få kontakt med vanliga franska elever är den mesta av undervisningen förlagd till det franska gymnasiet Lycée Saint Dominique. Vissa lektioner, som idrott och spanska, har de gemensamt och det händer ibland att det uppstår krockar med det franska mer disciplinära systemet.

– Vi måste säga madame eller monsieur till läraren och säga Ni, men ibland slirar vi och råkar säga du. Första gången som jag och en annan svensk tjej hade spanska i en fransk klass fick vi en utskällning av läraren för att vi hade skrivit av anteckningarna på tavlan innan hon gett tillåtelse.

Sofia umgås nästan bara med svenskar och hon tycker att det är svårt att komma fransmännen in på livet.

– Vi säger hej och snackar mest ytligt med varandra. Det är svårt att få kontakt med de franska eleverna och så har de så mycket läxor och måste plugga hela tiden. Särskilt de som ska göra sin bac*.

Varmkorv på IKEA

Det bästa med att gå på en svensk skola utomlands är att man själv kan bestämma hur svensk man vill vara. Det tycker i alla fall Sofia. När hon blir riktigt trött på omöjliga franska uttal och urdåligt dubbade Friendsavsnitt och längtar ihjäl sig efter Marabou mjölkchoklad och varmkorv åker hon till IKEA. Men snart ska hon hem till Stockholm igen och då kommer det att låta annorlunda.

– Jag kommer att sakna min franska familj som är helt underbar. Och caféerna och butikerna i Marais-kvarteren. Hela stämningen som är i Paris!

*Le baccalauréat, den franska studentexamen.

På Svenska skolan i Paris kan man läsa det samhällsvetenskapliga programmet med individuellt valbara kurser på franska. Förutom de i Paris bofasta eleverna går här gästelever från Sverige som läser ett av sina gymnasieår på skolan. Skolan kan ordna inkvartering i franska familjer.

www.svenskaskolanparis.com