Jag vill jobba med barns utveckling

När jag träffar Freja sitter hon och pluggar tillsammans med några kompisar inne på biblioteket på Farsta Gymnasium. Hon går sista året på Barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogik, tycker om att umgås med kompisar och drömmer om att i framtiden jobba med barn eller funktionshindrade.

Hur är det att plugga på Barn- och fritidsprogrammet?

– Första och andra året var väldigt teoretiskt, då läste vi kurser om barns lärande och utveckling och människors miljöer, men nu i trean har vi mer praktiska kurser. Freja berättar också att det ingår mycket praktik i utbildningen. Fem veckor per läsår är eleverna ute på arbetsplatsförlagt lärande. Freja gjorde sin första praktikperiod på en förskola i Stockholm, men den andra perioden sökte hon sig lite längre bort.

Du pluggade ju utomlands en period – berätta!

– Ja, jag var i England, på en katolsk skola i Brighton under tre veckor. Det var väldigt annorlunda från skolor i Sverige. De hade så kallade »assemblies« på morgonen där hela skolan samlades och sjöng sånger och bad tillsammans.

Du verkar trivas väldigt bra med ditt gymnasieval, stämmer det?

– Ja, jag tror att jag har utvecklats mycket som person, på den här utbildningen får man möjlighet att lära känna sig själv. Det är roligare nu än på högstadiet också, vi läser ämnen som jag tycker är intressanta och roliga och inte bara de vanliga ämnena.

Var det lätt att välja program?

– Nej, när jag skulle välja till gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville göra. Men jag hade jobbat som barnflicka och tycker väldigt mycket om barn. Jag gissar att det påverkade beslutet.

Gjorde du några speciella tillval?

– Jag valde att lägga till kurser till programmet utifall jag skulle vilja plugga vidare på högskola.

Så tänker du plugga vidare direkt efter gymnasiet?

– Nej, det får nog vänta lite. Jag skulle vilja åka utomlands och resa runt i några månader, helst vill jag åka tillbaka till England och jobba på en skola. Sen får vi se vad som händer.

text: Sara Lundquist, foto : Christin philipson