På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Jag vill jobba med att hjälpa människor!

Sadia går sista året på vård- och omsorgsprogrammet på Jensen gymnasium västra på Kungsholmen i Stockholm. Men den största delen av sin studietid spenderar hon inte i skolans lokaler, utan på S:t Görans sjukhus. Där har eleverna tillgång till ett övningsrum med alla de hjälpmedel och instrument som finns på ett vanligt sjukhus.

– Jag är en väldigt praktisk tjej, och jag tycker det är roligt när vi får prova på det vi har lärt oss i klassrummet på riktigt. Det är lättare att lära sig då och kunskapen sitter kvar bättre än när man bara läser en bok. Det är nog mycket därför jag valde det här programmet, säger Saida.

Saida berättar även att hon snart ska praktisera på akutsjukvården. Tidigare har hon haft praktik på hemtjänsten och åldervårdshem.

Jag frågar henne om hon är nervös inför den nya praktiken.

– Nej, det är jag inte. Det ska bli väldigt spännande och roligt, men lite pirrig är jag såklart.

Större eget ansvar

Att det är stor skillnad mellan att gå i nian och att gå på gymnasiet håller hon med om. Att schemat ser annorlunda ut och att man har mer eget ansvar nämner hon som de största skillnaderna.

– I nian var det inte så viktig när man lämnade in uppgifter men på gymnasiet är det mer seriöst med deadlines och så. Man måste verkligen lämna in i tid så att man inte hamnar efter, säger Sadia.

Hon berättar att det var svårt att välja till gymnasiet men att hon länge vetat att hon ville gå en praktisk linje. Det stod mellan hotell- och turismprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet, två helt olika branscher. Att hon till slut valde vård och omsorg berodde på att hon väldigt gärna vill jobba med att hjälpa människor.

– Man måste välja något man gillar, något som man brinner för, då lär man sig bäst, säger Saida.

Text: Sara Lundquist

Foto: Christin Philipson