På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Jag vill ha koll på tekniken!

Hej Rasmus! Vem är du?

– Jag är 18 år gammal och har just börjat tredje och sista året på Fordons- och transportprogrammet på Nifsarpskolan i Eksjö. På fritiden skruvar jag med mina egna bilar och umgås med min tjej. Jag har fyra egna bilar. Två av dem går att köra och de andra har jag mest för skojs skull.

Berätta om utbildningen!

– Jag läser inriktning personbil. Det är en bra utbildning som passar oss som är tekniska, men kanske inte gillar att plugga så mycket. Tre heldagar i veckan är vi i verkstan, en dag har vi egen studietid och en dag läser vi de vanliga ämnena. Vi har en del läxor, och om man vill gå högskolan sen måste man ju plugga mer och läsa till kurser i svenska, matte och engelska.

Vill du plugga vidare efter gymnasiet?

– Man vet ju inte vad som händer i framtiden, och det är alltid bra att ha möjligheten att läsa om man vill. De flesta i min klass läser inte extrakurserna, men jag har inte bestämt mig om jag ska läsa extra nu i trean eller inte.

Vad är det som lockar med bilar?

– Jag älskar teknik, att få veta hur saker och ting fungerar. Det är mitt stora intresse. Min favoritbil just nu är min egen BMW E30. Det är ingen dyr fin bil utan den är kul att fixa med. Sen har jag en fin Audi TT också, men den går inte att göra lika mycket med.

Vad tror du att du kommer göra i framtiden?

– Drömmen vore att kunna försörja sig som bilbyggare, alltså att renovera och bygga om bilar. Annars skulle jag gärna ha en egen bilverkstad efter att ha varit anställd några år.

Du och ett team från din klass vann en tävling på en bilmässa på Elmia förra året – berätta!

– Det var en tävling där lagen på tid skulle genomföra en bromsrenovering med bland annat byte av bromsbelägg och bromsskivor. Vi vann en av dagsfinalerna, och priset var en ny Volvo V40. Den bilen ska vi bygga om och styla till nästa påsk då den premiärvisas på mässan.

Text: Amelie Furborg

Foto: Tidningen Bilsport