Jag tycker det är kul att tillverka saker!

Om du är intresserad av en mer praktisk utbildning kan du titta närmare på Industritekniska programmet.

Det gjorde Tim Petersen, som nu svetsar sig genom sin gymnasietid. Tim Petersen går andra året på Malmö praktiska gymnasium, där han läser Industritekniska programmet med inriktning svetsteknik. Programmet är en lärlingsutbildning, vilket innebär att Tim och hans klasskompisar spenderar en stor del av skoltiden på olika praktikplatser.

– Första året var vi ute på praktik i två veckor. Andra året har vi praktik två dagar i veckan och i slutet av året två veckor till. Tredje året är man på praktik nästan hela tiden, berättar Tim.

Skolan hjälper till att ordna praktikplatser, även om man såklart kan fixa sin egen om man vet ett särskilt ställe man vill vara på. Tim gör sin praktik på företaget Lundasmide i Lund.

– Här får man prova på det mesta. Jag var här när jag gick första året, och det är roligt att få komma tillbaka, säger Tim.

När eleverna inte är ute på praktik har de vanliga lektioner, dels i basämnena svenska, engelska och matematik, men även i svetsteknik och i hur man arbetar med olika verktyg och metoder som borrning, slipning och svarvning.

Vad vill du göra efter studenten?

– Jag vill jobba efter gymnasiet, så att jag kan köpa bil och lägenhet och komma igång med livet. Därför tycker jag det är skönt att gå en utbildning som gör det möjligt för mig att få ett arbete direkt – utan att jag måste vidareutbilda mig, säger Tim.

Att svetsa handlar om att skapa, och på Tims praktikplats svetsas allt från balkar till trappräcken och rostfria inredningar. Yrket är varierat och praktiken har förberett honom väl inför yrkeslivet.

– När man ska välja gymnasieprogram tror jag att man ska fundera på vad man vill bli. Jag tycker det är kul att tillverka saker till andra, avslutar Tim.

Text: Linna Johansson

Foto: Irika