På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Jag lär mig språk genom film och kultur!

Camille går sista året på det humanistiska programmet med inriktning språk. Hon älskar teater och drömmer om att någon gång jobba med kultur.

Vadför blev det just humanistiska med språkinriktning?

– Att det blev språk istället för teater kom sig lite av en slump. Inför gymnasievalet gick jag in på ansökningssidan varje dag och bytte rangordning på de två programmen.

– Jag är ju lite av en teaterapa, men när det till sist blev det humanistiska programmet som hamnade först så tänkte jag ’ja, men det känns ju bra’.

Så du är nöjd med det slutliga valet?

– Jag är väldigt glad att jag valde språk just för att det är en så mycket bredare utbildning. Jag kommer att ha många fler möjligheter efter gymnasiet. På språkinriktningen lär man sig inte bara flera olika språk utan läser även kurser i språkhistoria.

Hur mycket måste man plugga?

– Jag läser just nu franska och försöker att kolla på franska tv-serier och filmer så ofta jag kan.

– Det finns andra sätt att lära sig språk än att sitta i skolbänken och böja verb, till exempel genom kultur och film. På så sätt behöver det inte vara jättemycket plugg på språkinriktningen, säger Camille.

Var det viktigt hitta rätt skola?

– Ja, när det gäller gymnasievalet tycker jag att det är viktigare att hitta en skola man gillar än att man väljer »rätt« program.

Men programvalet är väl också jätteviktigt?

– Jag tror att det är viktigt att man trivs med platsen man pluggar på. Sen vad man läser spelar ju inte så jättestor roll, så länge man har högskolebehörighet går det ju att plugga vidare till nästan vad som helst.

– Vissa är jättestressade över gymnasievalet då de tror att de inte kommer kunna bli ekonomer om de inte kommer in på ekonomiprogrammet, men så är det ju verkligen inte.

Text: Sara Lundquist

Foto: Christin Philipson