”Jag behöver inte känna någon stress över att hitta ett jobb”

Emilie Andersson visste tidigt att hon ville jobba med något praktiskt. Och hon verkar onekligen ha hittat rätt i byggprogrammet på Yrkesgymnasiet Uppsala; redan innan studenten har hon ett jobb som väntar. 

Det ekar mot det höga taket i Yrkesgymnasiet Uppsalas byggsal när Emilie med säkra kliv går genom rummet. Hon går det tredje året, och är inte på skolan så ofta eftersom att hon är ute på praktik 50 procent av tiden. 

Hon trivs bra med att ha det så. Det var bland annat därför som hon valde bygg- och anläggningsprogrammet. 

– Jag var väldigt skoltrött och ville göra något praktiskt. Sedan har jag alltid tyckt det är kul att jobba med händerna, och då blev det att bygg blev förstahandsvalet, VVS i andrahand. Jag ville bara gå praktiska utbildningar, berättar Emilie om gymnasievalet. 

Förutfattade meningar

Ingen i hennes familj jobbar inom byggbranschen. Hon hade därför en del förutfattade meningar om yrket innan hon började. 

– Jag trodde det skulle vara jättetungt, med stora kroppsbelastningar. Men jag tycker att det är mycket bättre än vad jag förväntade mig. Du har alltid hjälpmedel när du jobbar. Och sedan finns det kollegor som kan hjälpa om något är för tungt. 

Fördomen om att tjejer inte klarar av byggyrken stämmer alltså inte, enligt Emilie. 

– Det är mest de äldre som säger att ”tjejer ska inte vara här” eller att ”ni klarar inte av yrket för ni är inte byggda som killar är”. Men det är egentligen skitsnack. Det är inte om du är tjej eller kille som avgör om du klarar av ett yrke, utan vad du själv vill göra.

Ser fram mot att börja jobba

Efter studenten har Emilie redan ett jobb som väntar på KL Bygg i Uppsala, där hon nu har praktik. Hon trivs mycket bra på arbetsplatsen och känner sig som en i teamet. Hennes svarta T-shirt är KL Byggs arbetsuniform; trots att hon inte ännu jobbar där, tyckte hennes kollegor att hon skulle ha den på sig. Hon är ju redan en i gänget. 

Nu ser hon fram mot att ta studenten och bli en del av företaget på riktigt. 

– Det största är att få komma ut och jobba på heltid, i och med att jag är så skoltrött. Jag tycker det är jobbigt att komma in i skolperioder, och är hellre på praktik och producerar någonting. Sedan ser jag fram mot att få vara mer med kollegorna. Det är viktigt att ha kollegor som man trivs och kommer överens med, vilket jag har på mitt företag. Jag behöver inte känna någon stress över att hitta ett jobb.

– Jag ser helt enkelt fram mot att komma ut i arbetslivet på riktigt. 

Hur tycker du att det är att gå Yrkesgymnasiet?

– Jag tycker bara bra om Yrkesgymnasiet, det är en riktigt bra skola där eleverna sätts i fokus. Lärarna är helt underbara och man får en bra relation till dem, det går att skämta utan att det känns stelt. Och de vill att man ska lyckas, så de ger stöttning från början till slut.