På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Inte så valpigt

De syns ofta på nyheterna. Framför en flimrande dataskärm med en telefonlur i vardera örat, och allt verkar rätt så körigt. Men vad gör de egentligen – aktiemäklarna? Och hur blir man en riktig finansvalp? GymnasieGuiden har tagit ett snack med Henrik Törn på Handelsbanken Capital Markets.

Henrik har precis klarat av en helt vanlig dag som aktiemäklare. Klockan är sex på kvällen, börsen stängde för en stund sedan och telefonerna har slutat ringa. Lite administration kvar bara, sedan kan han gå hem.

Det har varit en lång dag. Som vanligt. Sju på morgonen finns han på plats för att plöja igenom så många finans- och dagstidningar han hinner. Sedan är det dags för morgonmöte på aktieavdelningen då man går igenom gårdagens affärer och tar del av rapporter om bolag och marknader. Sista förberedelsen innan det att börsen öppnar vid halv tio är en videokonferens som hålls med Handelsbankens internationella kontor. Har det hänt något i New York eller London under morgonen som kan påverka börsen?

– För att kunna göra bra aktieaffärer måste vi ha koll på världsläget. Det här med terrorhoten slår ju mot börsen och mot alla bolagen. Och eftersom marknaden i USA styr det mesta som händer i den finansiella världen måste vi även veta vad som händer där.

The perfect match

När börsen är öppen håller sig Henrik uppkopplad mot ett elektroniskt system i

vilket han handlar aktier i Stockholmsbörsen. Hans kunder är framförallt svenska institutioner som försäkringsbolag och andra banker. Henriks uppgift är att hjälpa dem att köpa och sälja aktier till bästa möjliga pris. Det handlar om att hitta den perfekta matchen mellan säljaren och köparen.

– Ofta blir jag uppringd av en kund som ger mig en strikt beställning på vilka aktier jag ska köpa eller sälja. Ibland får jag handla lite mer fritt. Om en kund vill sälja till exempel en miljon Ericsson-aktier så brukar jag känna till en annan institution som vill köpa just de aktierna.

Det blir mycket telefonsnack. Under en dag har Henrik 20 till 30 samtal med varje kund. Och ofta har han flera kunder på tråden samtidigt. Så fenomenet med dubbla telefonlurar verkar faktiskt inte vara en imagegrej.

– När det är vilt på börsen rör sig priset upp och ner hela tiden. Och då gäller det att vara snabb! Om man till exempel ska sälja en miljon aktier och de går ner en krona har man ju förlorat en miljon kronor. Så istället för att lägga på luren växlar man mellan telefonerna.

Hård stämning

Arbetsmiljön på en aktieavdelning är ganska annorlunda den på ett ”vanligt” kontor. Det pratas, skriks och folk springer mellan borden. Aktiemäklarna käkar ofta lunchen framför datorn och kafferaster har de över huvudtaget inte hört talas om. Stressen gör att språket och stämningen blir rätt hård.

– Ibland har jag fått rejäla utskällningar av mina kunder. Det var väldigt jobbigt när jag var ny, då tog jag åt mig, men nu bryr jag mig inte så mycket. Det handlar för det mesta om en överreaktion från deras sida.

Allmänt finns en föreställning om att aktiemäklare skulle leva en glidartillvaro där man tjänar stora pengar utan någon större ansträngning. Det är en bild som verkar stämma ganska dåligt överens med verkligheten.

– På sätt och vis kan jag förstå att det ser ut att vara ett ganska enkelt jobb. Men det är mer komplext än vad man kanske tror och det tar det mesta av ens tid. Vi räddar inga liv men ekonomi är trots allt en viktig del av samhället. Att vi finns är en förutsättning för att till exempel folks pensioner ska ha möjlighet att växa.

Och de som anklagar mäklarna för att spela bort pensionerna?

– Även inom aktievärlden finns det såklart mindre lämpliga personer. För att höja kvaliteten har man därför infört att alla aktiemäklare måste göra ett prov för att få sitt så kallade mäklarkörkort.

Glassiga kostymer

Inom finansvärlden finns många outtalade koder. En är att man aldrig pratar pengar, det vill säga att man mörkar hur mycket man tjänar eller vad man har på banken. Inte heller Henrik är särskilt sugen på att svara på frågan hur rik man faktiskt blir på att jobba inom finans?

– Det är väldigt individuellt. Det rör sig om mellan 50.000-100.000 kr i månaden. Och så har företagen ofta olika bonussystem vilket innebär att en bonus betalas ut till den som gjort ett bra jobb.

Så schablonbilden av den unge ”finans-valpen” med blanka skräddarsydda kostymer och Porsche stämmer?

– Den är såklart överdriven, men den stämmer till viss del. Skulle man ställa upp alla Sveriges aktiemäklare på rad skulle det säkert bli ganska många sportbilar och dyra kläder.

Koll på finansvärlden!

Finansvalp= Smeknamn på unga finansmänniskor som syns på stan i sportbilar och dyra kostymer. Begreppet lanserades på åttiotalet av Stig Malm.

Utbildning: För de flesta yrken inom finans krävs högskoleutbildning. Efter utbildningen kan det vara bra att söka en trainee-plats på ett företag. Som trainee får du ”gå runt” i företaget och pröva på att arbeta på många olika avdelningar som t ex valutahandel, aktiemäkleri och analys. (Henrik läste ekonomi och politik på Högskolan i Örebro.)

Filmtips: Wallstreet (1987, Oliver Stone) och Boiler Room (2000, Ben Younger)

Läs mer om finanssektorn på www.ams.se

(Gå in på yrken/studier, välj yrkesområdet ”administration, ekonomi, juridik” och sök i yrkeslistan. Se länk ”yrken inom finanssektorn”.)