På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Hur hamnade du där?

Jenny Lechner, 30 år

Yrke: Industridesigner, Stockholm

Varför industridesigner?

Jag har alltid gillat att rita, samtidigt som jag alltid varit intresserad av fysik, kemi och matte. Jag tyckte att industridesign verkade vara en skön mix

mellan den kreativa biten och den tekniska.

Vad gör en industridesigner?

Du formger saker för industriell produktion, till exempel mobiltelefoner, bilar och möbler. Det är viktigt att produkten både är snygg och funktionell, det vill säga att den är lätt att använda.

Dessutom ska formen spegla företagets varumärke.

Hur bra koll måste du ha på »tekniken bakom«?

Jag måste ha koll på vissa produktionstekniska aspekter. Formen jag gör påverkar ju till exempel hur dyr produkten blir att tillverka. Och så måste jag veta hur olika material fungerar. När jag designar skalet till en mobiltelefon får ju plasten inte sjunka in eller bete sig konstigt.

Det bästa med ditt yrke?

Att det är kreativt! Just nu designar jag bara för Nokia som är en väldigt designmedveten kund, det är jättekul! Och så får jag resa mycket, senaste tiden har det blivit många trippar till Hongkong.

Det coolaste du designat?

En trappmaskin för astronauter som de kan använda för att hålla sig i form på sina rymdresor. Eftersom det är så dyrt att skicka upp material i rymden får maskinen inte väga något, därför använder jag luft för att skapa motståndet till träningen. Jag gjorde den när jag gick en kurs i rymddesign på nasa i Houston.

Blir man lyckligare av bra design?

Ja det tror jag. Man mår bra av att omge sig med snygga saker.

Malin Nysten, 31 år

Yrke: Flygvärdinna

Varför flygvärdinna?

För att jag alltid har tyckt om att resa. Efter gymnasiet var jag på väg jorden runt men träffade en kille i San Diego och blev kvar i usa i fem år. Där testade jag lite olika jobb, bland annat som sekreterare på en advokatbyrå. Men när jag kom hem till Sverige igen kände jag att jag ville satsa på något mer långsiktigt och flyttade till Oslo för att börja på sas.

Det bästa med ditt yrke?

Att jag träffar mycket folk. Det är ny personal för varje flygning och eftersom vi är nära 5.000 flygvärdinnor och ungefär

2.000 piloter på Stockholmsbasen lär jag känna nya människor hela tiden. De flesta är sociala, öppna och väldigt trevliga.

Grymmaste stället du varit på?

Det var nog när vi hade en flygning till Longyearbyen på Svalbard. Det var helt otroligt där; bara isberg och isbjörnar överallt. Och norrsken på himlen.

Din värsta passagerare?

Ett amerikanskt par på en flygning från Washington. Mannen var missnöjd över att sitta i turistklassen och skrek att han minsann var en »business class passenger«. Efter ett tag tvingade han sig in i businessdelen och hustrun försökte följa efter, men jag stoppade henne.

Då visade hon en massa blåmärken på armen och skrek att jag slagit henne. Hon öste ur sig fula saker till mig, som att jag var »ugly and mean« och att hon skulle stämma mig. Det gjorde hon inte, som tur var.

Största missuppfattningen om flygvärdinnor?

Att de är »Coffe-Tea-Me«, liksom lite lättviktiga. Men det stämmer inte, de flesta på SAS är välutbildade personer som lockas till flyget för att man tjänar bra och har bra förmåner.

Pelle Conradi, 32 år

Yrke: AT-läkare i Norrtälje

Varför läkare?

Jag vill jobba med människor på ett personligt plan, samtidigt som jag vill göra något som håller en hög intellektuell nivå. Som läkare handlar det mycket om att förstå samband, till exempel kan man utifrån reflexer i benet räkna ut var någonstans ett diskbråck i ryggen finns.

Sådant där tycker jag är kul.

Hur går det till på akuten?

Som jour på akuten har jag alltid en sökare på mig som ringer när det kommer in svårt sjuka patienter. Det kan vara hjärtinfarkter, stroker eller trafikskador. Nattetid är jag också ansvarig för alla patienter som ligger inne på avdelningen.

Det bästa med ditt yrke?

Att hjälpa människor och känna att jag gör nytta. Dessutom får jag ta del av många märkliga människoöden, det är rätt intressant.

Ryktet säger att det svåraste med att gå

Läkarlinjen är att komma in. Stämmer det?

För mig var det så. Jag kom in tack vare högskoleprov och intervju. När jag väl kommit in tyckte jag inte att det var så svårt, bara kul.

Vad hade du gjort om du inte blivit läkare?

Siktat på att tjäna mycket pengar. En gång fick jag för mig att jag skulle bli rik på att bli dataingenjör och skrev in mig på en utbildning på kth i Stockholm. Men jag vände på väg till uppropet, jag kände i hela magen att det var fel. Jag skulle aldrig fixa att sitta framför en dator hela dagarna.

Bästa läkarserien på tv?

Cityakuten. Michael Crichton som skapat serien är själv läkare och det märks. Den känns väldigt autentisk, men situationerna är ofta ganska överdrivna.

Likheter mellan dig och George Clooneys karaktär Dr. Douglas Ross i Cityakuten? (Läs; läkare som charmar kvinnorna med sin gröna läkarrock och skapar turbulens på sjukhuset.)

He, he. Det vet jag inte, det får du fråga sjuksköterskorna om…