Hur är det att plugga till Målare?

Anja och My studerar andra året på Bygg- och anläggning med inriktning på Måleri på Praktiska Gymnasiet Borås. Båda tjejerna började sin gymnasietid på andra skolor men kände att de inte hamnade rätt. När My och Anja besökte Praktiska Gymnasiet Borås möttes de av gemenskapen och värmen på skolan och det blev en självklarhet att det var här de skulle plugga.

 

Varför valde ni Måleri på Praktiska Gymnasiet Borås?

My -Jag hade hört om Praktiska Gymnasiet Borås och att det var en mindre skola. När jag kollade upp vilka program och inriktningar som fanns kände jag direkt att måleri kunde vara något som passade mig. Jag kom hit för att se hur skolan var och efter att ha pratat med lärarna kände jag en värme och gemenskap. I min erfarenhet är det enklare att få hjälp med det man behöver om det är färre elever i en klass. Jag fastnade för måleri som var något nytt för mig och det kändes spännande.

Anja -Jag kom hit och hälsade på för att få en uppfattning om skolan och kände mig välkommen och accepterad direkt. Jag gillar att jobba praktiskt och inte enbart sitta vid skolbänken. Jag ville variera både praktik och teori, det är viktigt för mig eftersom jag känner att jag blir bättre fokuserad på de teoretiska delarna när jag även får utföra det praktiskt. Jag tycker programmet passade mig väldigt bra eftersom jag är kreativ och gillar att måla.

Hur är det att plugga till målare?

My -På vår utbildning får vi lära oss om allt inom branschen, från vilken färg man ska använda, vart den ska användas och vilka ytor som färgen lämpar sig bäst för, man får även lära sig mycket teknik kring de mest effektiva sätten för att det ska gå snabbt men även hur man arbetar ergonomiskt. Vi får jobba med vanliga väggar men vi får även fria händer att måla på nästan vad vi vill. Ett roligt exempel är när vi fick måla om bowlingklot i en bowlinghall, då fick vi prova på att måla mer konstnärligt. Lärarna är jättehärliga och schyssta, de bryr sig verkligen. De känner oss och anpassar undervisningen på en individuell nivå.

Anja -Vi lär oss också om spackling, sätta väv och tapeter, sparmåla och vi får lära oss mycket om olika verktyg vilket är viktigt att kunna.

Hur är stämningen på skolan?

My -Lärarna är riktigt härliga och schyssta, de bryr sig verkligen. Vi är inte så många i klassen vilket gör att man får en bättre relation till varandra och till lärarna. De känner oss och anpassar undervisningen på en individuell nivå. Lärarna checkar ofta av med oss hur vi har de, dem blir nästan lite som kompisar. 

Anja -Precis, lärarna är väldigt snälla. Vi lär känna dem och får därför bra kontakt med varandra. Verkstaden är mysig, där får vi lära oss och testa på det mesta innan vi ska ut på praktik.

Kommer ni plugga vidare?

My -Efter studenten vill jag börja jobba som målare och hamna på ett företag där jag trivs och kan utvecklas. Jag har inte bestämt om jag ska plugga vidare men jag har läst till högskolebehörighet för att ha möjligheten.

Anja -Samma för mig, jag vill jobba som målare direkt efter studenten.Jag har också läst högskolebehörighet och jag funderar på byggingenjör eller kanske polis, men jag har inte bestämt mig än heller.

Vad är det bästa med att vara ute på praktik?

My -Det bästa med att vara på praktik är att man får prova på så mycket nya saker. Man får också möjlighet att visa sina kunskaper för olika arbetsgivare. Under min praktik har vi bland annat fått göra uppdrag åt mataffären Tempo, vi har målat matrum, tak och fixat väggar. Vi fixade iordning en stor lagerlokal där vi spacklade, satte remsor och målade. Jag har även målat en bowlinghall, det har varit roligt att göra riktiga uppdrag.

Skulle ni rekommendera Praktiska Gymnasiet Borås och måleriprogrammet till andra?

My -Jag skulle rekommendera skolan, det är få elever här vilket gör att man alltid får hjälp när man behöver det. Alla som kommer hit blir accepterade och man kan vara sig själv. En jättestor fördel är även att skolan kan hjälpa till med sommarjobb. På Bygg- och anläggning är klasserna indelade i varsin inriktning vilket gör att varje klass, som ofta är liten, får en ordentlig genomgång. Här finns det plats att utvecklas och ingen elev bromsas eller skyndas på, det är viktigt att alla klarar sig.

Anja -Jag skulle också rekommendera skolan, maten är väldigt god här vilket förgyller dagarna! Man får bra kontakt med lärare, i en större skola blir man lätt en i mängden, men här på Praktiska Gymnasiet Borås blir man sedd och hörd. En mindre skola har bättre gemenskap också, det gillar jag.

Till Praktiska Gymnasiet Borås ⇢