HTS-elever på oförglömlig resa

Under en fyra dagar lång studieresa till Polen fick 14 elever i PP3 och fyra ledare från HTS-gymnasiet ett minne för livet.

Färden gick till Krakow och inleddes tillsammans med en guide med ett besök i Mariakyrkan och sedan rundvandring i "gamla stan".

Nästa dag tog sig gruppen till staden Wieliczka och den berömda saltgruvan som står med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1978. Gruvan har varit i drift sedan 1300-talet och är fylld av gångar, saltsjöar, kamrar osv ända ner till 327 meters djup. Gångarna har en sammanlagd längd av 300 km! En spännande och imponerade upplevelse.

Därefter stod en heldags studiebesök till Auschwitz-Birkenau på programmet. I själva verket så bestod koncentrations- och förintelselägret av tre stora lägerkomplex samt ett fyrtiotal satellitläger och var det grymmaste av alla nazityska läger. 1,3 miljoner deporterades dit och av de 1,1 miljoner judarna dog 1 miljon, de flesta i gaskamrar. Men mer än 100 000 människor av olika nationaliteter miste livet där. Dagen avslutades med återkoppling och diskussion kring dagens upplevelser.

Sista dagens utflykt gick till det historiska Kazimierzdistriktet i Kraków som var ett judiskt område från 1300-talet fram till andra världskriget. Än idag bor det kvar judar där och det finns spår av judiskt liv och kultur kvar. Stadsdelen har nu restaurerats och affärer, bokhandlar och restauranger med "judiskt" tema har blivit populära. Därefter besöktes museet i Oscar Schindlers fabrik.

Studieresan skedde i samband med ett temaarbete som eleverna har historia och projekt och som behandlar folkmord. George Gorgis, religions/historielärare och huvudansvarig för resan är mycket nöjd och imponerad av eleverna.— Det var en fantastisk resa även om vi är helt utmattade av allt promenerade och alla intryck. Eller som en elev uttryckte det: "Det här måste alla få uppleva någon gång i livet!" Text: Gun Heiwe Foto: George Gorgis