På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Heltänd på forskning

Tänk om det där svettiga och tidskrävande

specialarbetet kunde få en lite glamorösare framtid än som en bunt papper i skrivbordslådan. Tänk om du fick chansen att visa upp det du gjort för folk som faktiskt är uppriktigt intresserade.

Det var precis vad som hände Andrea som ställde upp i Unga Forskares utställning på Tekniska museet. På kuppen vann hon en resa över halva jordklotet – från Vasaskolan i Gävle till International Science and Engineering Fair i Cleveland, Ohio.

När förbundet unga forskare anordnar sin årliga utställning på Tekniska museet i Stockholm kommer framtidens forskare resandes från hela landet. Ett hundratal elever ställer ut sina specialarbeten inom naturvetenskap och teknik. Det handlar om allt ifrån raketer till doftämnen i halstabletter. Bakom döljer sig ofta månader av experiment och ett mödosamt arbete.

Med på årets utställning var Andrea Westerdahl som ställde ut ett arbete om giftfria bottenfärger på segelbåtar i Gävlebukten. Alger, havstulpaner och musslor som växer på båtskroven har länge varit en källa till irritation för båt- och fartygsägare, eftersom det leder till sämre hastighet och ökad förbrukning av drivmedel. Andrea, som brukar segla med sin pappas båt, har varit med ett par vintrar och målat den.

– Det kan vara helt hemskt. Ibland behöver man en sopskyffel för att få bort allt som fastnar. Jag har stött på båtar som sett ut som ryamattor på skroven när de kommit upp, berättar hon.

För att råda bot på problemet har man tidigare använt bottenfärger med giftiga komponenter som kopparföreningar och vissa bekämpningsmedel. Färgerna har varit skadliga för miljön, och i Sverige har särskilt Östersjön visat sig vara känslig. Därför är det idag förbjudet att sälja de giftiga bottenfärgerna på ostkusten. Andrea berättar:

– I mitt specialarbete har jag undersökt om de giftfria alternativen som finns på marknaden kan fungera lika bra som de giftiga bottenfärgerna. Glädjande nog har jag kommit fram till att vissa giftfria färger faktiskt duger lika bra.

Greenpeaceaktivist i själen

Att arbetet handlat om miljön är ingen tillfällighet. Under de tre åren på naturvetenskapsprogrammet har Andrea lärt sig mycket om olika faror för miljön. Dessutom brukar hon orientera och har med tungt hjärta kunnat konstatera att allt inte står rätt till i naturen.

– I själen är jag nog lite av en Greenpeaceaktivist, även om jag inte arbetar aktivt för just Greenpeace. Mitt specialarbete har i alla fall visat att det kan funka med giftfritt. Nu börjar arbetet med att övertala segelbåtsägarna om att det verkligen är så.

Med sig på utställningen hade Andrea resultatet av en enkätundersökning gjord bland segelbåtsägare i olika hamnar, fotografier och plastplattor målade med bottenfärgerna som hängt ute i två av de största småbåtshamnarna i bukten. Hon har även släpat med sig färgburkar som kändes som flera ton i väskan, och ett rör med blåstång som visade sig vara en populär kladdleksak för barnen. Hon berättar att hon anlände till huvudstaden med andan i halsen:

– Det blev väldigt stressigt. Vi skrev det nationella provet i svenska samma dag som utställningen skulle monteras. Jag fick sopa av provet på morgonen och sedan kasta mig på bussen till Stockholm.

Väl framme på Tekniska museet träffade hon många med liknande intressen och schemat med intressanta aktiviteter var späckat. Dessutom visade sig intresset för Andreas arbete bli stort.

– Det kom fram förvånansvärt många nyfikna båtägare och jag hade fullt upp med att svara på frågor. Man märker att ämnet ligger nära hjärtat hos folk. Det blev en hel del sjöfartssnack, om allt ifrån Sjöfartsverkets stora undersökning om bottenfärger till beväxningen på båtarna i Grekland.

Nästa Cleveland, Ohio

I samband med Unga Forskares utställning delas olika stipendier ut. I år belönades bland andra Andrea med juryns motivering: ”ett väl planerat och väl genomfört och viktigt miljöprojekt”. Därmed fick hon den stora äran att representera Sverige på mässan Intel (International Science and Engineering Fair), i Cleveland, Ohio.

När GymnasieGuiden pratar med Andrea har hon just kommit hem från de två veckorna i USA, och känner sig fortfarande lite ur gängorna på grund av jetlag.

– Det var fantastiskt kul! Tolv hundra unga forskare från hela världen ställde ut. Jag tror vi kom från 40 olika länder, men några kunde inte åka på grund av sarsepidemin. USA var precis som fördomarna säger: allt är större. Husen, människorna och framförallt portionerna med mat som antingen är hårdfriterad eller alldeles för söt.

Hon berättar att det i Cleveland ställdes lite andra krav på utställarna än vad det gjordes i Stockholm. Pappersbyråkratin kring utställningen var enorm och domarna hade ett mycket pressat tidschema.

– När jag läste i katalogen om de andra deltagarna tänkte jag: ”oj, vad gör jag här?”. Även om vi alla är vad de kallar pre college, hade vissa gjort så avancerade grejor att det var rena doktorandstudierna. Jag försökte ta det lugnt och såg det mest som en kul grej. Men tjejen bredvid mig blev så nervös när domarna kollade hennes arbete att hon höll på att gå upp i atomer.

På Intel fick de unga forskarna också tillfälle att träffa själva toppskiktet inom den amerikanska vetenskapen. På plats i frågepaneler och föreläsningssalar fanns flera Nobelpristagare och astronauten John Glenn som var den första amerikanen i rymden.

– Man märker att det här är väldigt stort i USA. Industrin har ett stort intresse för ungdomarna som ställer ut. De har också helt andra resurser

på high school än vad vi har här hemma. Där kan man få hjälp med sitt specialarbete av professorer och vissa skolor har egna, fullt utrustade labb, berättar Andrea.

Robotfisk och arsenikväxt

Själv fastnade hon framförallt för en deltagare som byggt en robotfisk som kunde simma under vatten och en tjej som hittat en växt som kunde ta upp arsenik ur grundvattnet.

– Det var lite läckert. I Bangladesh har man nämligen stora problem med arsenikutfällningar i grundvattnet och en sådan växt kan kanske vara en lösning.

Deltagandet på Unga Forskares utställning och resan till USA har givit mersmak.

– Ja, nu har jag blivit heltänd på det här med forskning. Det har varit så kul att träffa andra som har liknande intressen och få respons på det arbete jag själv gjort. Annars är jag mest van vid att folk inte riktigt förstår.

Om några veckor väntar studenten. Sedan hoppas Andrea komma in på Uppsala eller Linköpings universitet där hon ska läsa kemi och teknik. Ännu har inte intagningsbeskedet hunnit dimpa ner i brevlådan men hon tror att det ska ha gått vägen.

text: Cecilia Bengtsson