Hej! Du som går i nian

Snart är det dags att välja till gymnasiet. Hur ska man veta vad man vill göra sen? Visst, gymnasiet är ett viktigt val. Men valet innebär också en frihet och en möjlighet att plugga något som du är intresserad av och tycker är kul. Och vad du än väljer så kan du faktiskt ändra dig och byta bana senare i livet.

Diskutera gärna med kloka personer i din omgivning, storebrorsan, föräldrarna, lärare, SYV eller de äldre kompisarna. Men kom ihåg att till sist är det faktiskt du själv som bestämmer.

Trevlig läsning och lycka till med ditt val!Snabbguide - bra att veta om gymnasietGymnasieguiden är tänkt att vara en handbok inför ditt gymnasieval. Här är en snabbkurs i vad gymnasiet är och vad som gäller.

Vad är gymnasiet? Gymnasiet är en treårig frivillig skolform som du kan genomföra efter att du har gått grundskolan.

Vad är det jag ska välja? Till gymnasiet väljer du vilken skola, vilket program och vilken inriktning du vill gå. Kolla med din studie- och yrkesvägledare om var du ska lämna din ansökan (ibland ska de lämnas på flera ställen). Du kan också gå in på www.antagningskanslier.se för att se vilket antagningskansli du tillhör.

Vad är skillnaden mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program? I och med gymnasiereformen Gy2011 har det blivit större skillnad mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program. Det finns 12 yrkesprogram som leder till en yrkesexamen och 6 högskoleförberedande program som lägger grunden för fortsatta studier på högskolan. Även yrkesprogram kan leda till fortsatta studier om du kompletterar med vissa kurser.

Vem har behörighet till gymnasiet? För att gå ett yrkesprogram måste du ha godkända betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen. För behörighet till ett högskoleförberedande program behöver du godkända betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik och i minst 9 andra ämnen från grundskolan. Om du inte är behörig kan du gå något av inriktningarna på Introduktionsprogrammen. Läs mer om Introduktionsprogrammen här.

På www.gymnasieguiden.se kan du hitta mer och fördjupad information om gymnasiet.