"Här får man både showa på scen och högskolebehörighet"

Sofie har gått på estetisk spetsutbildning inom musikal under tre år och gick ut i juni 2018.

Hon valde utbildningen för att hon inte ville välja mellan dans, musik och teater, här kan hon kombinera alla tre delar. Drömmen var att bli en yrkesverksam musikalartist men det närmaste målet var att efter studenten läsa vidare inom musikal på en folkhögskola eller en yrkesutbildning.

Sofie pendlade mellan Hässleholm och skolan i Lund, vilket hon inte såg som ett problem.
- Tåget tog cirka 35 minuter, så det är en bra tid att göra läxan eller sova. Lund var en helt ny stad för mig men jag såg det som mitt andra hem.

Dans, sång och teater på schemat!
- Vi läste kurser inom både sång, dans och teater. Inom sång så hade vi en storkör med alla musikalelever tillsammans från alla årskurser, ensemble där vi sjöng i en mindre grupp och individuell sång då man var ensam tillsammans med en sånglärare. Vi hade balett två gånger i veckan och jazz en gång. När jag gick i tvåan fick man välja till ytterligare en danskurs och det har jag gjort. Jag hade då valt till theatrical jazz och stepp, alltså dansar jag ungefär 5 gånger i veckan.
Sofie läste även en teaterkurs under alla tre åren och hon valde ytterligare en teaterkus där man satt upp en teaterföreställning med sin klass i trean.

- Det roligaste som vi gjort tycker jag var i ettan när vi skrev egna barnföreställningar och bjöd in barn och spelade upp det för dem. Just att vi började från noll med det projekt och inte hade ramar att utgå ifrån var så roligt. Vi skrev och tränade tillsammans och resultatet blev så bra tycker jag.

Showa och få högskolebehörighet^
Utbildningen är högskoleförberedande så Sofie och hennes klasskompisar läste alla grundläggande kurser för samhällsvetenskap. De läste bland annat matte, svenska och engelska. I tvåan har man praktik och Sofies klass var med i en musikal på Helsingborgs Stadsteater.

- Just att utbildningen är högskoleförberedande är ett stort plus tycker jag för om man vill läsa till att bli något annat efter gymnasiet behöver man inte börja om från början utan har en grundläggande utbildning. Den passar dig som älskar dans eller musikal och kanske till och med ser en framtid inom det eller bara vill ha tre underbara och tuffa år.