Här är klassrummet i verkligheten

Öknaskolans Naturbruksgymnasium har utbildningarna för dig som brinner för djur och natur. Där får du möjlighet att kombinera studier och praktik under dina gymnasieår. Skolan erbjuder idag fem inriktningar: Jakt- och Viltvård, Häst, Djur, Trädgård samt Lantbruk och har ett nära samarbete med näringslivets branscher som eleverna utbildas för.

Therese Larsson och Tamika Brown bor på skolans internat och läser andra året på Naturbruksprogrammet med inriktning mot djur och häst med naturvetenskaplig profil. Tamikas stora intresse för hästar började långt innan hon valde Öknaskolan. Att fortsätta kombinera sina studier med sitt intresse blev därför ett naturligt val. Efter gymnasiet planerar hon att studera vidare till hovslagare. – Det är perfekt att man dessutom kan läsa
till alla de extra ämnen som krävs för att bli behörig till att söka vidare till universitet och högskolan efteråt, säger Tamika. Snart är det dags för deras andra  APL som ingår i utbildningen. Tamika ska spendera sina åtta veckor hos Polisrytteriet i Stockholm denna gången. – Skolan har ett stort kontaktnät och hjälper till med praktikplats om man inte hittar något själv. Det finns även möjlighet att ha sin praktik utomlands. En tjej från min klass kommer att åka till Island exempelvis, men det har hon dock ordnat själv, berättar Tamika.


Bland de elever som läser hästinriktningen har en del av dessa även med sig sin egen häst, som uppstallas i skolans elevstall mot avgift. Thereses val av gymnasieskola bottnar i hennes stora intresse för djur, samt att hon har syskon och släktingar som också läst på
Öknaskolan. Hon drömmer om ett framtida yrkesliv inom forskningsvärlden. Av den anledningen har hon valt att göra sin praktik på Tovetorps zoologiska forskningscenter i Stockholm. – Att ha möjlighet att bo på skolan bidrar verkligen till att det blir en stark gemenskap mellan alla elever. Man blir lite som en familj och får vänner med sig från skolan för livet, instämmer båda tjejerna. Alla lärare brinner verkligen för det de gör och superduktiga, vilket också bidrar till att det är roligt att studera på Ökna. Skolan ligger inbäddad i vacker natur i den lilla orten Tystberga omgiven av skog-, jakt- och betesmarker som man nyttjar i undervisningen. – Den goda hemlagade maten är verkligen en stor behållning, säger tjejerna. Det som serveras i den KRAV-godkända restaurangen är ofta tillagat av kött från vår egna nötproduktion eller viltkött från våra egna jaktmarker.

 


Öppet hus på Öknaskolan:
Besök Öknaskolan och träffa andra elever, lärare, rektor och studievägledare. 
Möjlighet att följa med Tamika, Therese eller någon annan elev under en valfri dag bokas via [email protected]
Håll koll på datumen:
 Torsdag 25 april, kl. 17–20
Lördag 11 maj, kl 10–14
Tisdag 4 juni, kl. 17–20 – informationskväll till dig som sökt