Gymnasievalet - Vad händer nu?

Nu har många elever i åk.9 genomfört sin första ansökan till gymnasiet.  Nu väntar det preliminära antagningsbeskedet.
Vi på FrågaSYV.se får många frågor kring ämnet, här kommer en sammanfattning.

När kommer det preliminära beskedet?
Oftast i april, men det variera i olika län. Se mer information om ansökningstider här.

Kan jag ändra mina val?
Ja du kan ändra sina val hur de vill, ta bort, lägga till eller ändra rangordningen. Tänk på att det alltid är bättre att ha flera alternativ än för få.
Om du är nöjd med din ursprungliga ansökan behöver du inte göra någonting alls.

*Det kan variera i olika län hur och när du söker. Är du osäker? Då är det alltid bäst att fråga din studie- och yrkesvägledare.

Viktigt att tänka på:
Det är viktigt att tänka på att antagningsgränser från det peliminära valet är just preliminära. Erfarenhet från tidigare år visar att antagningsgränserna oftast höjs vid den slutliga antagningen.
Det finns olika anledningar till det, bland annat: Under den första ansökan söker eleverna med höstterminens betyg, den slutliga ansökningen gör eleverna med vårterminens betyg. Elever kan också göra ändringsval under omvalsperioden

Frågor? Glöm inte att våra studie- och yrkesvägledare på FrågaSYV.se svarar på alla frågor som handlar om gymnasievalet, studier och arbetsmarknad.

Lycka till!