Gymnasievalet – avgörande för framtiden?

Att gymnasievalet är viktigt har nog inte någon elev i årskurs 9 missat! Däremot är det inte helt avgörande för hur din framtid kommer att bli. Du har förutom gymnasievalet en hel del andra val och beslut att fatta i framtiden.

Det som kan vara bra att tänka på är om du redan nu är säker på att du vill studera vidare efter gymnasiet på högskola eller universitet? I så fall kan det vara bra att välja ett högskoleförberedande program eller yrkesprogram med kurser så att du får en grundläggande behörighet. (du har alltid rätt att läsa grundläggande behörighet till vidare studier på universitet och högskola).

Givetvis finns det många andra utbildningar efter gymnasiet förutom att studera på högskola eller universitet.

Du kan t.ex. läsa på folkhögskola, yrkeshögskola eller varför inte börja jobba direkt?

Om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet, då är det lämpligast att du på gymnasiet väljer studera på ett yrkesprogram. En del yrken - t.ex. bussförare, iastbiisförare, maskinmekaniker, flygmekanikerfrisörflorist, elektriker, djurskötare, VVS-montör - utbildar du dig lättast till - genom att gå ett yrkesprogram på gymnasiet.

Om du läser ett högskoleförberedande program på gymnasiet och senare kommer på att du vill bli VVS-montör då kanske det bIir svårt att kunna uppnå det yrkesmålet.  Det kan, om du har tur, finnas en chans att läsa den utbildningen på komvux, men komvux prioriterar att ge utbiIdningspIatserna tiII dem som sedan innan inte har någon gymnasial utbildning och som därför befinner sig längre bort ifrån arbetsmarknaden. Så om du redan har en gymnasieexamen, är chansen ganska liten att du blir antagen tiII en yrkesutbildning på komvux.

Det är alltid lättare att läsa VVS- och fastighetsprogrammet för att bli VVS-montör på gymnasiet för att sedan ändra sig och vilja läsa på högskola eller universitet (än tvärtom).

Så, på svaret på frågan om gymnasievalet är avgörande för framtiden så är svaret Nja....
 Det kan försvåra för dig om du väljer ett högskoleförberedande program och efter det att du får examensbevis viII utbilda dig inom ett yrke där utbildningen Iigger på gymnasiaI nivå. Då kan det i bli väldigt svårt att hitta var du kan utbilda dig: vissa av de utbildningar finns inte på komvux, och de som ges på komvux tar inte in personer som redan har gymnasiekompetens pga komvux prioriterar personer med ”kort tidigare utbildningsbakgrund".