Gymnasietips från en åk.3 elev

Hej Olivia! Vem är du?
Jag heter Olivia, jag är 17 år och ska börja tredje året på gymnasiet om några veckor. Jag bor på Södermalm i Stockholm och läser på Estetiska programmet inriktning Estetik och media (profil foto) på Grillska Gymnasiet.

Nu är det mer än två år sedan du sökte till gymnasiet minns du hur det kändes att välja skola och program?
Ja det var verkligen svårt! Det fanns så mycket att välja på och jag visste inte vad jag ville jobba med i framtiden.

Hur tänkte du?
Jag valde efter intresse, jag ville läsa något som jag tyckte var kul så att jag skulle orka plugga i tre år.  Jag hade fotat en del innan och tyckte att det var väldigt roligt därför kände jag att Estetiska programmet inriktning Estetisk och media - profil foto var ett bra val.

Blev det som tänkt dig då?
Ja jag tycker fortfarande att foto är kul! I åk.2 valde jag också till det som individuellt val.
Jag trodde nog att gymnasiet skulle vara mer intensivt än vad det faktiskt var. På vårterminen i nian tyckte jag att det var så mycket i skolan med alla nationella prov, så skillnaden blev inte så stor för mig. Hur mycket plugg och tid man behöver lägga på skolan kan säkert variera beroende på vilket program som man går.

Vad tycker du är den största skillnaden mellan åk.9 på grundskolan och gymnasiet?
Oj det är så mycket mer eget ansvar i gymnasiet än nian. Nu känner jag att det ligger mer på mitt eget ansvar att komma ihåg läxor, prov och inlämningar.
Jag tyckte att ganska mycket var annorlunda, lärarna behandlade oss elever på ett annat sätt och förväntade sig mer av oss. Även alla klasskompisar var äldre så det kändes på ett annat sätt.

Hur trivs du på gymnasiet?
Jag trivs bra, jag gillar min klass, det är en stor del av att jag trivs.

Om du fick göra om din gymnasieansökan idag hade du valt samma sak då?
Jag tror faktiskt att jag hade valt samma, jag är väldigt nöjd.

Har du något tips till andra som ska söka till gymnasiet?
Välj vad du tycker är kul så att du faktiskt orkar med gymnasiet i tre år och får bra betyg.
Oftast vet man ju inte vad man vill bli, då är det bäst att välja vad man tycker är roligt. Även om man kanske vet vad man vill bli och jobba så kan man ju faktiskt ångra sig under gymnasietiden.

Nu har du ett år kvar på gymnasiet, vad vill du göra efter studenten?
Jag vill skaffa mig ett extrajobb och resa!  Sen lite längre fram tror jag att jag kommer att plugga vidare på universitet, men inom vilket område det vet jag inte än!