Gymnasiet - ett nytt sätt att plugga

Efter snart tio år i grundskolan har det blivit dags för en ny fas i ditt liv – gymnasiet. Nästa höst är du också gymnasieelev. Att plugga på gymnasiet kommer på många sätt att vara annorlunda mot att gå i grundskolan.

Eget ansvar Gymnasietiden är en hållplats på resan mot att bli vuxen. Därför förväntas du ta ett större eget ansvar för dina studier och dina resultat än tidigare. Vi har alla olika sätt att lära oss saker. En del trivs bäst när de får jobba ihop med andra. Andra lär sig bäst när de själva får ställa frågorna och sedan ta reda på svaren. På gymnasieskolorna finns många olika sätt att studera. Några exempel är case, koncentrationsläsning, projekt och problembaserat lärande. Välj en skola med en inlärningsmetod som passar just dig!

Ämnen du gillar I grundskolan har du läst i stort sett samma ämnen som alla andra i din årskurs. I och med ditt gymnasieval har du möjlighet att själv bestämma vilka ämnen du vill fördjupa dig i. Vissa ämnen är fortfarande gemensamma för alla elever, men hur mycket man läser beror på vilket program du har valt. I den nya gymnasieskolan finns 9 gemensamma ämnen:

• engelska
  • historia
  • idrott och hälsa
  • matematik
  • naturkunskap
  • religionskunskap
  • samhällskunskap
  • svenska
  • svenska som andraspråk

Varje program innehåller också:

• Programgemensamma ämnen – de som gör varje gymnasieprogram speciellt
  • Programfördjupning – erbjuder ytterligare fördjupning i ett ämne
  • Inriktningar – ett område  som eleven väljer inom ett program
  • Gymnasiearbete – ger dig chansen att fördjupa dig i något ämne på ditt gymnasieprogramIndividuellt val – ett antal kurser som du själv möjlighet att välja
  • Individuellt val - ett antal kurser som du själv har möjlighet att välja

Olika sätt att studera Förutom de 18 olika programmen finns även olika varianter av gymnasieutbildningar. De skiljer sig åt på många sätt, men ger dig alla möjlighet att fördjupa dig inom just ditt intresseområde. Vissa av dem inkluderar praktik, andra innebär att utbildningen går i snabbare takt.

Läs mer om de olika programmen och vilka ämnen som ingår på gymnasieguiden.se