Gymnasiedagarna i Göteborg 2016

För sjuttonde gången har Gymnasiedagarna slagit upp dörrar för besökare på gymnasiemässan i Göteborg! Gymnasiedagarna pågår i tre dagar, 4-6 oktober och har öppet från kl. 8.30 till 20.00 de två första dagarna och kl. 8.30 till 18.00 - sista dagen.

Idag öppnades mässan (Svenska mässan Göteborg) för  elever, föräldrar, lärare och andra intresserade av gymnasieskolor och gymnasieval.
GymnasieGuiden.se har varit på plats och kan rapportera följande:

Antal besökare under Gymnasiedagarna förväntas bli över 20.000 personer. Av dem ca. 15.000 elever som ska välja till gymnasiet och resterande 5.000 är föräldrar, studie- och yrkesvägledare, lärare och andra intresserade.

GymnasieGuidens  Studie- och yrkesvägledare har pratat med många elever och även med några föräldrar som upplever att gymnasievalet är ganska stressigt, mycket information och man är rädd att välja fel. En av föräldrarna har också uttryckt att hon har ”fått för sig” att det är viktigt att välja gymnasieskola som matchar de ”poäng” man har, för att eleven kan vara besviken om hen inte kommer in på sitt första val. Det gäller att ”inte sikta för högt”, menade hon.

De elever som vi på Gymnasiedagarna har pratat med säger att föräldrarnas åsikter är viktiga och betyder oftast mer för dem än kompisarnas åsikter. De säger vidare att det är mycket information, som man lätt kan ”drunkna” i och man känner att man inte har tid och ork att sätta sig in i allt som man skulle behöva. Däri kommer stress inför gymnasieval.

Vi på GymnasieGuiden.se kan erbjuda hjälp i form av strukturerad information till elever och föräldrar samt möjlighet att ställa individuella frågor på www.fragasyv.se

Fakta om Gymnasiedagarna:
122 utställare, av den 16 företag och Arbetsförmedlingen och Skolverket finns också med.

85 Studie- och yrkesvägledare, som kommer från 13 kommuner (Göteborg och kringliggande kommuner, de så kallade GR, Göteborgs regionen) finns på mässan för att svara på frågorna.

Nytt för i år: Språkguiderna som ska guida och tolka alla de tre dagarna som Gymnasiedagarna pågår mellan k13-18, mer info om det finns här>>
Samtliga skolor som finns på mässan hittar du här>>

Bor du inte i Göteborg och inte kan åka till mässan? Ingen fara det finns många andra mässor runt om i Sverige -och glöm inte bort att besöka skolornas öppna hus!