Söka till gymnasiet

Har du sedan länge bestämt dig angående vilket gymnasieprogram du vill läsa på? Oroar du dig för om dina poäng räcker för att komma in där du vill? Eller är du intresserad av flera program och står i valet och kvalet mellan dem?

Oavsett, så måste du göra en ansökan, om du vill komma in på ett gymnasium. Vår ambition är att försöka hjälpa dig med ditt gymnasieval. Låt oss göra det tillsammans.

Först av allt – lösenordet
Går du i nian så ska du ha fått ett lösenord hemskickat till dig (i vissa kommuner delar grundskolans Studie- och yrkesvägledare ut lösenord till eleverna). Lösenordet måste du ha för att kunna logga in på gymnasieantagningens hemsida och där göra din ansökan till gymnasiet.  Har du inte fått ett lösenord vänder dig till din SYV eller det antagningskansli som du tillhör.

Hitta ditt antagningskansli på antagningskanslier.se I några få kommuner används det fortfarande pappersblanketter för gymnasieval, men det blir mer och mer sällsynt med en sådan lösning.

När söker man till gymnasiet?
Ansökan till gymnasiet startar oftast någon gång från mitten av december till mitten av januari och är öppen till början eller mitten av februari. Ta reda på när ansökningsperiod börjar och slutar just i din kommun. Den första sökperioden är preliminär och ditt antagningsbesked är också preliminärt och dyker upp oftast under mars.

Slutgiltiga antagningsperioden (som ofta kallas också för "omvalsperioden") är sedan öppen under våren - vanligtvis från mitten av april till mitten av maj. Antagningen baserar sig då på dina slutbetyg som du får vid din grundskoleexamen och som kommunens antagningskansli får automatiskt. Ett antagningsbesked kommer sedan någon gång från midsommar till mitten av juli.

Exakta datum för ansökningsperioder och när antagningsbesked kommer - skiljer sig beroende på var i landet du bor och ibland finns det även avvikande datum för vissa specifika skolor. Så var noga med att kolla vad som gäller just för din hemkommun eller för den specifika skolan, till vilken du söker. En rekommendation är att alltid söka flera olika alternativ till gymnasiet men prioritera noga: som ditt första val bör du sätta upp den utbildningen (skola, program och ibland även inriktning) som är din favorit.

Hur söker man till gymnasiet?
Som vi nämnde i början så får nästan alla elever i Sverige som går i årskurs 9 i grundskolan ett lösenord. Med det loggar du in på webben för gymnasieantagningen i din kommun. Går du inte i skolan, kontaktar du kommunen där du är folkbokförd i - för att få ett.

När du loggat in gör du dina val och skriver sen ut ansökan och lämnar den till studie-och yrkesvägledare i din grundskola. Glöm inte att skriva under ansökan först! Du som inte går i skolan skickar istället din ansökan till kansliet för gymnasieantagningen i din kommun.

Vi hjälper dig med ansökan!

Att välja gymnasium och program kan vara knepigt. Men när du väl bestämt dig ska det vara lätt att söka. Som medlem på GymnasieGuiden.se är det väldigt enkelt och överskådligt att förbereda din ansökan.

1. Du börjar med att favoritmarkera de skolor och utbildningar du är intresserad av. Du hittar dem sen under "Mina favoriter".

2. Välj utbildningarna du är intresserad av och lägg dem i den ordning du vill söka dem under "Mitt gymnasieval".

3. Klicka på "Här söker du till gymnasiet". Då kommer du till din kommuns gymnasieantagning. Där loggar du in med lösenordet du fått hemskickat från antagningskansliet (eller tilldelat personligen från din Studie- och yrkesvägledare på grundskolan) och gör sedan självaste ansökan.

Lätt va? *L* :-)