På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Grillska i Uppsala blir Sveriges första HBT-certifierade gymnasium

Nu påbörjar Grillska Gymnasiet i Uppsala RFSLs HBT-utbildning. Syftet med utbildningen är att synliggöra HBT-frågor genom kompetenshöjande åtgärder. Genom utbildningen tar gymnasieskolan ställning för en skola där alla ska känna sig välkomna. Utbildningen tar ca ett år och avslutas med en HBT-certifiering.

”En skola för alla” är ledstjärnan för Grillska Gymnasiet i Uppsala. För att alla ska känna sig välkomna och inkluderade påbörjar därför samtliga ur personalgruppen på gymnasiet en HBT-utbildning hos RFSL. Genom utbildningen får gymnasiet ett certifikat som påvisar att skolan kan ge alla medarbetare och elever en god arbetsmiljö och ett respektfullt bemötande utifrån ett HBT-perspektiv.

– Utbildningen är en kompetenshöjning men skapar också ett forum där vi som arbetar på Grillska får tillfälle att diskutera och reflektera över normer och bemötande även i ett bredare perspektiv. Certifieringen ligger i linje med vår vision om ett mänskligare samhälle där en skola med hjärta, medmänsklighet och tolerans för varandras olikheter är grundläggande, säger Omar Hijazi, rektor för Grillska Gymnasiet i Uppsala.
Den 15 november 2015, efter genomgånget test, planeras Grillska Gymnasiet i Uppsala motta RFSLs HBT-certifiering. Gymnasiet blir då den första skolan i Uppsala, och den enda hela gymnasieskolan i Sverige, att få en HBT-certifiering*. Om RFSLs HBT-certifiering Det tar i snitt ca 6-8 månader att genomföra processen och få RFSLs HBT-certifiering. Certifikatet gäller i tre år och kan därefter förnyas, så att verksamheten behåller sin certifiering under många år. Under processen genomgår all personal en utbildning i fyra steg, under ledning av RFSLs utbildare. Dessutom ser verksamheten över informationsmaterial, blanketter och styrdokument samt miljö i kontorsrum och väntrum.

*Enligt RFSLs lista på HBT-certifierade verksamheter

Foto: Erik Candray