Grillska Gymnasiet i Stockholm har coolaste skolmiljön

Grillska Gymnasiets lokaler är designade för att få eleverna att stanna kvar i skolan även efter att lektionerna är slut för dagen. – Studier har visat att eleverna gör bättre ifrån sig om de stannar kvar i istället för att lämna skolan så fort de får chansen. Det tog vi fasta på och skapade platser att sätta sig ner och vila en stund eller umgås, säger arkitekten Petra Lindfors som ansvarade för skolans ombyggnad sommaren 2014.

Grillska Gymnasiet i Stockholm erbjuder nio olika nationella program, lärlingsutbildningarindividuellt alternativ inom Introduktionsprogrammen samt gymnasiesärskola. Skolan är en idéburen skola som drivs utan vinstsyfte. Hos Grillska Gymnasiet används hela skolpengen till att förbättra skolan och undervisningen.
– Grillska Gymnasiet satsar på skolmiljön och det märks. Även om skolan är stor så ger den ett hemtrevligt intryck, säger Jonatan Sundblad som går i åk 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet med biståndsprofil.

I uppdraget ingick också att uppdatera interiören i Restaurangen Grillskas Kök där eleverna på restaurangprogrammet har en del av sin utbildning. Inredningen gav ett omodernt och ogästvänligt intryck, men läget är fint med stora fönster mot vattnet. Ett nytt golv, textilier, bättre belysning och mer personliga möbler gav lokalen en ny karaktär.

Att Grillska Gymnasiet satsar på skolmiljön poängterar arkitekten Staffan Virke är positivt. Skolmiljöer är generellt ett eftersatt område.
– På en arbetsplats handlar det om att främja arbetet och skapa en god stämning. I skolan studieresultat och välbefinnande. Det är i grunden samma sak, avslutar arkitekten Staffan Virke.

Foto: Per Ranung