Grattis till IB, som 2018 fyller 50 år!

GymnasieGuiden.se deltog den 9 november 2018 på Hvitfeltdska gymnasiet i Göteborg i Informationsmöte om IB, den intrnationella utbildningen på grundskole- och gymnasial nivå.
Det var ett mycket givande informationstillfälle med bland annat presentation av IB-programmet på Hvitfeltdska gymnasiet i Gbg och på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Studie- och yrkesvägledare, verksamma i Göteborg med ömnejd fick erbjudande att delta i informationstillfället.

Bland annat handlade informationsmöte om IB learner profile och om IB skolornas värdegrund. IB´s motto lyder "...a better world through education". Tanken med IB-utbildning är att den ska forma hela människan och inte endast ge kunskap.

Historisk tillbakablick
IB startade år 1968 i Genève och fyller i år (2018) 50 år.

Fakta om IB
IB-Diploma programme (gymnasial utbildning) finns idag (november 2018) på 27 gymnasieskolor i Sverige och på en svensk skola utomlands. Undervisning är på engelska och upplägget är inte identisk, men liknande på alla de olika IB-skolorna.
Tanken är att man under sin IB-utbildning kan byta till en annan IB-skola i vilket land som helst (där IB-utbildning finns).
Circa 75% av eleverna som läser gymnasial utibldning på en IB-skola klarar kraven och får ut sina IB-diploma.

Vad händer om man inte klarar kraven och får Certifikat i stället för Diploma?
Det finns möjlighet att göra "retakes"; de kan, dock, göras max två gånger.
För övrigt, så finns det exempel på att vissa universitet i utlandet, bland annat i England, kan ta in även utan Diploma.
Komplettera för behörighet till högre utbildning kan man, annars, i första hand på folkhögskolorna; det brukar räcka med ett årsstudier på en folkhögskola för att kunna få ut Omdöme om grundläggande behörighet.

Vad är de största skillnaderna mellan nationella svenska gymnasieprogram & International Baccalaureate Diploma?
Undervisning på IB är på engelska; IB-diploma programme är ett 2-årigt program, men i Sverige läser man första året "Pre-IB" (IB 1) där kurserna motsvarar en mix av naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen. Vid antagning till IB-diploma brukar man göra Antagningsproven i Engelska och Matematik (dock gäller det inte samtliga IB-skolorna; på några av dem kommer man in endast på sina betyg från grundskolan).
I slutet på IB-studier inträffar det en 3-veckors tentamensperiod (man skriver sina Exams): 2-3 skrivningar i varje av de 5-6 ämnen.

Varför läsa på IB?
IB passar inte till alla elever, men för dem som planerar studiera på Universitet utanför Sverige, är det en mycket passande utbildning, som är anpassad till internationell standard, är känd världen över för sin goda kvalité och som ger bra grund för vidarestudier - både i Sverige och utomlands.

Kika gärna på presentationerna av gymnasieskolorna som i Sverige erbjuder IB-Diploma programme och på Scandinavian School of Brussels som är den enda av de svenska skolorna utomlands som erbjuder IB.