Generation mobil

Mobilen har utvecklats till en multimediapryl som vi knappt kan leva utan. Vi använder den för att skjuta ner aliens, kolla videoclip och lyssna på sköna MP3:or. Men det finns teknik för många fler finesser än så. På MediaGymnasiet i Nacka Strand startar Sveriges första gymnasieutbildning där man lär sig designa applikationer till framtidens mobiler.

Att messa polarna och skicka bilder via sin mobil känns lika självklart som att bre smör på mackan. Idag finns dessutom teknik på marknaden som gör att man kan spela online via nätet, köpa biobiljetter och till och med se på tv i sin mobil! På bara några år har mobilen utvecklats till någonting som är mycket större och viktigare än bara en telefon som går att ringa i. Men utvecklingen av de mobila applikationerna och tjänsterna har bara börjat. Det tror man i alla fall på MediaGymnasiet i Nacka Strand, som startar en utbildning i medieapplikationer till framtidens telefoner.

Eleverna kommer att få stort utrymme att själva spåna fram idéer och fokus kommer att ligga på design och innehåll. Men eftersom det krävs en viss teknik för att ta fram de mobila tjänsterna, kommer de också att lära sig programmering. Johan Avén, lärare på MediaGymnasiet, förklarar varför utbildningen behövs:

– Det finns färdigutvecklad teknik idag som nästan inte utnyttjas eftersom det saknas innehåll. Det är hos de unga som kreativiteten och de bra idéerna finns! Det är de som kommer använda mobilerna i framtiden och därför måste de hitta på saker som de själva vill ha.

Praktik hos jättar

För att utbildningen ska stämma överens med den kompetens som efterfrågas av företagen samarbetar man med mobiljättar som TeliaSonera, Sony Ericsson, Boxer och Microsoft. Genom samarbetet kommer eleverna att få möjlighet att göra sin praktik på företagen, hålla sig uppdaterade med den senaste tekniken och få tillgång till olika testutrustningar. Ove Wik på TeliaSonera menar att det handlar om ett ömsesidigt utbyte:

– Vi kommer att ha användning av varandra. De unga står för idéerna och innehållet. Vi kan lära dem den kommersiella biten så de kan tjäna pengar på det de utvecklar. Men också hur näten är uppbyggda och vilka särskilda krav de mobila operatörerna ställer på det som utvecklas.

Ove Wik är övertygad om att de som gått klart utbildningen kan få en lärlingsplats på ett företag. Och att de därefter ganska snabbt kan avancera till en högre nivå.

– Generellt är de riktigt duktiga utvecklarna väldigt sällan högutbildade. Själva kodknackningen är ett hantverk – det handlar om att ha talang och färdighet, och självklart också att man är riktigt intresserad.

MediaGymnasiet erbjuder en yrkesutbildning i applikationsdesign för mobiler.

Kolla in www.mediagymn.se

Visste du att…

- den första mobilen som Ericsson lanserade 1956 vägde 40 kg

- vi svenskar skickade över en miljard sms år 2001

- man kan videodejta via mobilen

Alexander Hult från Nacka ska börja på MediaGymnasiet:

- Jag sökte applikationsdesign för att jag läst nånstans att företag som typ Ericsson tyckte att det var bra att det startade en sådan här gymnasieutbildning. Det är ju den enda i Sverige! Det verkar som om det finns bra chans till jobb när man är färdig, och så tycker jag att det är kul med mobiler. Men jag är inget överdrivet mobilfreak! Jag har en vanlig mobil som jag använder för att ringa och sms:a kompisar med. Ibland spelar jag snake och sådana spel, men inget avancerat.