Gästspel på HTS-gymnasiets restaurang Jakobs Hörna

Text och bild: Gun Heiwe

Måndagsklubben på Jakobs Hörna gästades denna vecka av kocken Andreas Filipsson. Andreas är Souschef på restaurang Cloud nine i Stockholm. Men han är dessutom en före detta elev på HTS och gick ut Hotell- och restaurangprogrammet 2002.

Efter skolan så fick Andreas jobb på restaurang Tranan i ett par år innan han flyttade till New York för att arbeta på den namnkunnige Markus Samuelssons restauranger Aquavit och Riingo.Därefter har han arbetat på hotel Clarion i Stockholm bl a.

Andreas säger att han är mycket nöjd med sin utbildning. Hans yrkesval ger honom möjlighet att resa och arbetasom kock i hela världen. Han ser stora utvecklingsmöjligheter för den som väljer att arbeta inom restaurangbranschen. Dessutom tycker han om att restauranger som arbetsplats erbjuder mycket bra gemenskap och trevliga arbetskamrater.

För Jakobs Hörnas räkning skapade han en 5-rätters avsmakningsmeny som ackompangerades av ett dryckespaket.

Samtidigt hade restauranglärarna bjudit in Barristan och dryckesexperten Javier Munez som bl a har arbetat på Systembolaget. Javier hade satt ihop dryckespaketet men passade också på att undervisa serveringseleverna med vinprovning (OBS! Allt vin spottades ut under provningen, dock ej av gästerna!)

Det var en spännande dag i skolan för våra elever och vi tackar våra gästföreläsare för att de ville komma till oss!