Full fokus på fysik

På Polhemskolan i Lund finns Sveriges enda naturvetenskapliga program med inriktning på fysik. Josefine Wannehag, Rode Grönkvist och Alexander Olsson går första året och har matematik och fysik på schemat hela tio timmar i veckan.

Polhems fysikutbildning är en särskild variant inom det naturvetenskapliga programmet och samtidigt en spetsutbildning. Studierna genomförs i samarbete med Lunds Universitet och ger eleverna en möjlighet att ta högskolepoäng redan under gymnasietiden. Att det blev just fysik för Josefine, Rode och Alexander är en följd av att de alla var ute efter en utbildning som kunde erbjuda något speciellt.

– Jag tänkte att det var en naturlinje men lite annorlunda. Lite mer fördjupning som blir pricken över i, säger Alexander.

Rode håller med.

– Jag ville läsa natur och är väldigt intresserad av matte så det var skönt att veta att man kunde få läsa ännu mer om man ville det. Våra inriktningspoäng går till mer fysik, så vi kan välja mellan atomfysik, kärnfysik, medicinsk fysik eller strålfysik, beroende på vad man är intresserad av.Utbildningen är upplagd på ett lite annorlunda sätt jämfört med vanliga gymnasieprogram. Här använder man en metod som kallas för koncentrationsläs- ning, vilket innebär att man läser färre kurser i taget men i ett högre tempo.

– Koncentrationsläsningen är den största fördelen med det här program- met. Det känns som om vi har mycket mindre att göra hemma och ändå har vi läst fler kurser än ett vanligt naturpro- gram, berättar Alexander.

Veckans många timmar fysik används till mer än att bara sitta i klassrummet.

– Om man hade valt en vanlig naturlinje så hade man inte fått det vi får. Vi sitter inte bara och lyssnar utan får göra längre laborationer och fler studiebe- sök, säger Alexander.

Rode och Josefine berättar om hur fokus läggs på praktisk tillämpning av ämnet och att utbildningen ger en annan förståelse av fysik än vad bara läroböcker kan ge.

– Fysik kan kännas ganska abstrakt om man bara läser om det. Att räkna på krafter och strålning säger inte så mycket, men istället får vi besöka ett sjukhus och titta på en magnetröntgen och fråga oss hur den fungerar, fyller Rode i.

"Det här är inte en klass där alla hade MVG i allting i nian. Vi är bara intresserade av naturämnena och tycker helt enkelt att det är roligt"

Även om tempot är högt är stämningen i klassen bra. Här finns ingen press eleverna emellan, däremot är alla väldigt motiverade att jobba hårt. Vad som händer efter gymnasiet vet de inte, mer än att de alla vill läsa vidare så småningom.

– Jag var nervös innan jag började här, och tänkte liksom, hur kommer klassen vara? Kommer det bara vara massa nördar som sitter och rabblar formler? Kommer det gå för fort? Men i efterhand är jag så glad att jag valde detta. Jag går inte miste om någonting, jag får bara extra, skrattar Alexander.

Eleverna tycker inte att man ska vara rädd för att våga hoppa på utbildningen. Det räcker med att vara intresserad för att klara det.

– Det här är inte en klass där alla hade MVG i allting i nian. Vi är bara intresserade av naturämnena och tycker helt enkelt att det är roligt, avslutar Rode. Text: Linn Johansson