Från stallet till skolbänken ABC

Att påbörja skoldagen i stallet hör för de flesta inte till vanligheterna men är vardag för Elsa Bertils. Hennes val av gymnasieutbildning tog henne från hemmet i Jönköping till en hästgård i Flyinge.

Elsa läser sitt sista år på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning hippologi vilket innebär läran om hästen. När hon möter mig på Flyinge Kungsgård har hon och hennes klasskamrater nyligen släppt ut hästarna på sommarbete.

-    Idag har inte varit en särskilt vanlig dag. Vi började klockan sju i morse med att släppa ut tjugo hästar, berättar Elsa.

Elsa och hennes klasskamrater bor tillsammans i elevhem på Flyinge och har därför alltid nära till stallet där de spenderar ungefär tre timmar per dag. Det innebär dock en hel del pendling till Polhemskolan i Lund där de läser de vanliga naturvetenskapliga kurserna.

-    Fyra av fem skoldagar läser vi i Lund, medan vi har en heldag i veckan på Flyinge. Det är här vi läser våra hästkurser, som exempelvis häst- och stallskötsel och hästkunskap, förklarar Elsa.

För Elsa har det alltid varit hästar som gäller vilket gjorde att hon direkt visste att utbildningen var rätt för henne när det var dags att välja till gymnasiet.

-    Min dröm är att ha ett eget företag och jobba med hästar. Jag skulle gärna syssla med både tillridning, försäljning och avel i framtiden. Utbildningen här kan hjälpa mig med det eftersom vi får en bred kunskap om hästar samtidigt som vi har möjlighet att studera vidare.

"...vi får en bred kunskap om hästar samtidigt som vi har möjlighet att studera vidare"

Förutom att få syssla med sin hobby på skoltid tycker Elsa att det bästa med utbildningen är hur den fått henne att växa.

-    Vi har exempelvis fått vara med och anordna en av Sveriges största ponnytävlingar. Man brukar säga att hästtjejer ofta blir ledargestalter och jag tycker det är roligt att den sidan av en får utrymme att utvecklas här.

Till alla som går i nian och funderar över sitt gymnasieval vill Elsa säga att det är meningen att gymnasiet ska vara tre bra år och inte tre år av vad man tror att man borde välja.

-    Det ska vara tre år för dig. Du kanske inte har så storslagna drömmar när du är femton, och det är okej. Tänk inte så mycket på vad du ska göra sedan, utan välj något som du verkligen vill göra nu, avslutar Elsa.

/Linn Johansson