Från gymnasieexamen till arbetsledare på en sommar

Ludwig är en av alla unga som valt att satsa på en karriär i skogen. När kompisarna hemma i Solna sökte till gymnasieskolor i Stockholm valde Ludwig något annat, nämligen Ösby Naturbruksgymnasium i Sala.
- Från början var det inte självklart att jag skulle söka Naturbruksprogrammet, tanken väcktes när jag tillbringade skolloven hos farmor och farfar i Hede i Härjedalen.
Att läsa skogsinriktningen passade Ludwig perfekt. Med stort engagemang tog han till sig utbildningens alla delar, praktiska och teoretiska, och valde även att lägga till högskoleförberedande ämnen.
- De flesta som växer upp i storstäderna känner nog inte till hur spännande branschen är. Många tror kanske att det bara finns tunga jobb där man smutsar ner sig, men så är det förstås inte, säger Ludwig.
Sommaren 2018 var extremt orr och varm. Skogarna brann. Samma sommar hade Ludwig sitt första sommarjobb på Delta skog i Härjedalen. Arbetsuppgifterna bestod främst av röjning och jobbet var stundvis krävande. Men Ludwig trivdes, så bra att han kom tillbaka sommaren efter.
- Första sommaren på Delta skog kände jag att jag var på rätt plats, att jag hade valt rätt väg. Att röja i den hettan var tufft men vi hade kul tillsammans. Stämningen och gemenskapen var bra och chefen såg att jag jobbade hårt och visade sin uppskattning för det. Det är jag fortfarande tacksam för.
Efter tre år i Sala är Ludwig tillbaka i Solna och jobbar idag på Naturskog. Trots att han kommer direkt från skolan är han redan arbetsledare. Han uppskattar att cheferna litar på honom och att han, trots att han är så ung, får ha så pass mycket ansvar. Den typen av förtroende är något han värderar högt hos en arbetsgivare.

(Saxat ur Mellanskogs medlemstidning, text& foto Matilda Kreem)