På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Frågor angående ditt gymnasiebesked?

Under första veckan i juli får de flesta elever som sökt till gymnasiet ett besked på sin ansökan. I och med beskedet kan det uppstå en del frågor och funderingar.
Vi på FrågaSYV.se får många frågor som handlar om gymnasievalet.
Här listar vi de vanligaste frågorna just nu:

1. Jag har glömt mitt lösenord för att logga in och se min ansökan vad ska jag göra?
Svar: Kontakta din studie- och yrkesvägledare på grundskolan. Just nu är det semestertider så om du inte får svar från studie- och yrkesvägledaren kan du kontakta ditt antagningskansli (hemsidan där du gjorde din gymnasieansökan)

2. Kan jag ändra mitt gymnasieval?
Svar: Det kan se olika ut beroende på var du bor. För att veta exakt vad som gäller för dig, är det bäst att kontakta ditt antagningskansli (antagningskansli - den hemsidan där du sökte till gymnasiet).  Oftast kan du endast byta gymnasium och program om det finns lediga platser. Populära skolor och program har ofta inga lediga platser.

3. Jag har fått reservplats 3 kommer jag att bli antagen?
Svar: Det varierar väldigt mycket mellan olika skolor om du kan bli antagen som reserv nummer tre. Att vara reserv innebär att du kan bli antagen eller få en bättre placering på reservlistan när någon tackar nej till sin plats. Det innebär att tre personer framför dig som står i ”kö” till programmet och skolan ska tacka nej, för att en plats ska bli ledig för dig. Du kan höra av dig till gymnasieskolan och fråga hur det sett ut tidigare år, dvs hur många har kommit in som reserver.

4.  Kan jag komma in på ett lägre rangordnat val?
Svar: Det kan också variera beroende på var du bor och vilket antagningskansli som du tillhör, dubbelkolla därför alltid vad som gäller för dig med ditt antagningskansli.
I de flesta fall är valen under din antagning strukna, för att de åter skall bli aktuella kan du behöva göra en sen ansökan till gymnasiet.