Förälder/vårdnadshavare till en gymnasieväljare?

Att stötta utan att styra är inte alltid så enkelt. Du är en viktig person för din tonåring så självklart kan du hjälpa till även när det gäller gymnasievalet. Dels kan du som engagerad vuxen hjälpa ditt barn genom att hålla ordning på praktiska saker så som datum och tider för mässor, öppna hus och ansöknan. Du kan också hjälpa din tonåring genom att ha koll på det som din tonåring kanske inte har tänkt på, så som resväg till skolan, behöriga lärare och antal elever i varje klass.

Förmodligen har en hel del hänt sedan du själv gick gymnasiet så ett tips kan vara att du uppdaterar dig lite här>>

Kom ihåg att inte jaga inte fram ett beslut, starta processen men stressa inte.
Många elever är stressade inför valet och en stressad vuxen i sin närhet är inte alltid en bra kombination.  Hjälp till att undersöka olika alternativ. Se gärna en kort (längd ca 39 sek) videofilm om gymnasieval, rekommenderad av Skolverket - här>>
Läs på om programmen och titta på programplanerna vilka kurser är det som egentligen skiljer sig mellan programmen?

• Prata med din tonåring. Vad är hen intresserad av?
  • Påminn ditt barn att söka flera alternativ. Är "plan A" redan klar? vad är då "plan B och C"? (för att öka möjligheterna att bli antagen).​​​
  • Skriv ner viktiga datum och följ med på öppet hus, infokvällar och gymnasiemässor. Hjälp till att ställa frågor!