På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

För dig som gillar att tänka och lösa problem!

Hej Petra! Vem är du?

– Jag går tredje året på El- och energiprogrammet på Sankt Eriks Gymnasium. Jag är 20 år och har en son på två år. När jag inte går i skolan är jag med honom eller träffar mina kompisar och min familj.

Vad lär ni er på utbildningen?

– Första året var rätt grundläggande vad gäller el, och då fick vi prova på alla inriktningar. Sen på våren i ettan valde vi inriktning. Då var det ett företag här och pratade om automation. Det tyckte jag lät jättespännande så jag valde det. Det handlar om hur fastigheter fungerar och hur man kan styra värme och el. Vi läser ju basämnena också, och så har jag valt till de högskoleförberedande kurserna.

Du bytte program och skola efter ettan – berätta!

– Först började jag på Samhällsprogrammet med fotoinriktning, men jag kände redan första terminen att det inte var min grej. Jag har alltid varit intresserad av foto och tänkte i nian att det är bra att välja något som man tycker är roligt. Men när  skolan väl började förstod jag att alla de där samämnena inte alls passade mig, och att det blev fel att läsa dem bara för att få fotokurserna. Jag är egentligen mer teknisk av mig, så el var helt rätt. Här får man får tänka och lösa problem – det passar mig mycket bättre.

Det verkar på dig som att det går bra att ändra sig, att man inte behöver vara rädd att ”välja fel”?

– Ja, man kan absolut ändra sig. Det var inte en så stor grej för mig. Jag var ju inte intresserad av det jag läste så det kändes naturligt att byta.

Har du några valtips till de som går i nian nu?

– Jag tycker att man ska gå efter vad man är intresserad av, men också våga tänka på framtiden. Sen kan man ju läsa till högskolebehörighet på alla yrkesförberedande program. På så sätt får man faktiskt två möjligheter efter studenten – jobba eller plugga vidare. På de studieförberedande programmen har du bara ett val.

Text: Amelie Furborg
Foto: Christin Philipson