På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Följ din magkänsla!

Berätta om dig själv!

– Jag är 18 år och går naturbruksgymnasietmed ridsportinriktning på Strömsholm utanför Västerås. Jag är från Söderhamn och flyttade hit för att ta chansen att få hålla på med hästar på heltid.

Hur var ditt gymnasieval?

– När jag gick i åttan skulle min kompis börja på Strömsholm. Det lät jättekul, så jag hade det i tankarna till mitt eget gymnasieval. Men när det väl var dags var jag inte beredd att flytta hemifrån, så jag valde Estetiska programmet istället. Sen när jag väl hade börjat insåg jag att det verkligen är hästar jag vill hålla på med, så då sökte jag till Strömsholm året därpå – och kom in.

Hur kan en dag på Strömsholm se ut?

– Vi börjar dagen med stalltjänst; vi fodrar, släpper ut hästar i hagen och mockar. Två dagar i veckan rider vi. Ettorna rider tre dagar i veckan. Förutom lektioner i de vanliga ämnena läser vi hästkunskap, aktivitetsledarskap och hästsjukvård. På eftermiddagen har vi stalltjänst igen.

Hur är det att bo på internat?

– För mig var det lätt att flytta hemifrån tidigt. Jag har mycket stöd av mina föräldrar och är självständig. Laga mat, tvätta och sånt gör vi på fritiden och det funkar jättebra. Det är klart att det kan bli lite tjafs, men det har inte varit något stort. Man lär känna varandra väldigt väl och får många nya vänner.

Vad är det som lockar med hästar?

– Att sköta om och ta hand om djur är mitt stora intresse i livet. Att få se deras utveckling och veta att man själv är med och bidrar är häftigt. Till exempel om en häst får en senskada och blir halt, så kämpar man jättemycket med att få igång den igen. Man tar hand om den, skrittar utomhus i kanske 20 minusgrader, och när man får beskedet från veterinären om att det börjar bli bättre, att det tuffa jobbet har gett resultat, är det en fantastisk känsla.

Vad vill du göra efter gymnasiet?

– Jag vill jobba som hästskötare utomlands. Vi har många internationella besök på Strömsholm och man får bra kontakter redan under utbildningen. Jag vill gärna komma till något av de största ridsportländerna; Tyskland, Holland eller England. Drömmen vore att jobba hos någon av toppryttarna Rolf-Göran Bengtsson eller Ludger Beerbaum.

Har du några tips till hästintresserade nior inför gymnasievalet?

– Gå på din magkänsla. Var inte rädd att flytta – att bo på internat är jättebra. Så ta chansen! Flytta ifrån föräldrarna och våga starta ditt eget liv.

Text: Amelie Furborg

Foto: Strömsholm