Få koll på UF-företagande

Är du intresserad av att starta ditt eget företag? Eller är du nyfiken på hur det fungerar att vara en entreprenör och vill lära dig mer om det? Då kanske en gymnasieskola som samarbetar med Ung Företagsamhet är något för dig.
Många gymnasieskolor erbjuder idag sina elever att starta ett s.k UF-företag.
Det innebär att gymnasieelever under ett år får möjlighet att starta, driva och avveckla ett företag som en del av sina gymnasiestudier.

Ung Företagsamhet är en ideell och obunden organisation som tillsammans med skolor arbetar med att införa entreprenörskap och ett synligare näringsliv som en del av utbildningen.

Några elever som har startat ett UF-företag är Celine Reinholdsson, Theodor Segerblom och Alma Lövgren som läser andra året på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås.

Deras företagsidé Studieguiden UF erbjuder en studiehandbok som ska inspirera högstadie- och gymnasieelever till att bli mer motiverad och ha möjlighet att nå ett ännu bättre studieresultat då den är till hjälp för att effektivisera elevens studier.

Företagsidén lyder:
”Studieguiden UF erbjuder eleven på högstadiet och gymnasiet en studiehandbok med tips och råd för att effektivisera dennes studier.”

Jag blev nyfiken på hur eleverna tycker det är att driva ett UF företagande och hörde därför av mig till dem för att få veta mer.

Vad visste ni om UF-företagande innan ni började?
Till en början visste vi inte så mycket mer om UF-företagande än att man skulle komma på en produkt och starta upp ett eget företag. Då vårt program är inriktat på ekonomi och entreprenörskap har vi fått en del grunder sedan tidigare som vi kan ta nytta av nu.

Hur kom ni på idén om Studieguiden UF?
Idén till studieguiden väcktes under vår allra första UF-lektion när spånandet av idéer precis hade börjat. Vi upplevde att ett användarvänligt studiehjälpmedel skulle vara till stor nytta för att effektivisera elevers studier, vilket blev startskottet för vårt företag.

Vad har ni lärt er av att starta ett UF-företag?
UF-företagande har gett oss en insikt i att företagande inte alltid är en dans på rosor utan att det krävs stort engagemang och hårt arbete för att lyckas på den konkurrenskraftiga marknaden. Det är många olika aspekter som ska tas hänsyn till och man måste ständigt ha ögonen öppna för förändringar. Eftersom UF-året hittills har varit oerhört spännande och roligt ser vi med stor entusiasm fram emot framtiden och vad den har att erbjuda både gällande Studieguiden och eventuella framtida företag.

Vad har varit bäst/roligast?
Det allra roligaste är att vi har blivit väldigt väl bemötta från personer i företagsvärlden, vilket ger en hopp och motivation för att driva företaget framåt. Att dessutom framställa en helt egen produkt som vi själva har byggt från grunden är givetvis också väldigt roligt. När vi skrev boken fick vi tänka till väldigt mycket kring vår egen studieteknik, vilket även har gett oss fler synvinklar på hur man pluggar som mest effektivt.

Vad har varit den största utmaningen?
Den största utmaningen för oss har varit att vi inte blir tagna på ett lika stort allvar på grund av att vi är ett UF-företag och att företag ofta därmed blir skeptiska till oss och vår förhållandevis låga omsättning utan att ta hänsyn till att vi endast är verksamma under en begränsad tid.

Har ni några tips till andra som ska starta ett UF-företag?
En sak som är viktig att tänka på är att reflektera över hur mycket tid man är villig att lägga ner på UF-företaget och planera denna tid noggrant så att man hinner med det övriga skolarbetet. Planering är nyckeln till ett lyckat UF-år.

Hemsida för Studieguiden
Hemsida för Ung företagsamhet