Entreprenörskap blir ett eget ämne i skolan!

Något som är så positivt väljer såklart många att prata om, och därför kan det ibland kanske upplevas som flummigt. Hursomhelst har regeringen insett att detta saknats i skolan, och därför ska entreprenörskap nu bli ett eget ämne i gymnasieskolan.”Unga som har fått en uppfattning om hur det är att driva företag under sin skoltid ser mer positivt på framtiden”

- Entreprenörskapsbarometern 2007I grunden är tanken att det inte finns något sätt som är mer rätt och riktigt än något annat, utan det viktigaste är bara att resultatet blir bra. Ofta handlar det om att hitta nya, bättre sätt att lösa ett problem på. Det entreprenöriella sättet att lösa problem på är att väldigt snabbt använda sig av sina kunskaper och erfarenheter och sedan försöka lösa problemet, gärna på ett nytt sätt än tidigare. Ofta kan sättet att lösa ett problem ändras när man är igång. Tidigare har analysfasen, med tes osv. varit viktig, men nu hoppar man över det för att du som elev direkt ska jobba med lösningen på ditt sätt, och inte nödvändigtvis följa en mall.Det sprudlar ofta fram olika idéer från en entreprenör, och länge har man trott att detta varit något genetiskt, en medfödd förmåga. På senare tid har forskning kommit fram till så inte är fallet, utan att entreprenörskap kan tränas upp.Personligen saknade jag entreprenörskap när jag gick i skolan, så jag välkomnar det! Dessutom krävs ofta denna typ av förmågor på nästan alla jobb nuförtiden, så det är verkligen dags att skolan börjar utbilda dig som elev så att din kompetens matchar kraven som ställs på dig när du ska ut och jobba, oavsett om du drar igång ett eget företag, eller om du väljer att bli anställd.Dessutom finns det mängder med personer som inspirerats av entreprenörskap och valt att starta egna företag – och nått väldigt långt. Bill Gates, Steve Jobs, Ingvar Kamprad är bara några som insett kraften i att satsa på entreprenörskap. Kanske känner du till någon i din eller dina föräldrars omgivning som driver eget? Tänker du som en entreprenör har du möjlighet att åstadkomma stordåd, såväl privat som i din yrkes/elevroll.

Läs mer om entreprenörskap i skolan:
  1. Entreprenörskap i skolan – här får du stenkoll på hur skolan vill påverka dig med entreprenörskap
  2. Forskning.se - här hittar du vanliga frågor och svar kring entreprenörskap i skolan
  3. Läs ett kul och inspirerande inlägg om entreprenörskap i skolan - skrivet på bloggen Ungt Entreprenörskap
  4. Ska du välja gymnasium och gillar du entreprenörskap? klicka här för att se en lista med gymnasium som satsar på entreprenörskap.